Drugi pišu Tehnologije Uncategorized

Kako iskoristiti ostatke vina

Ostalo vam je pola boce dobrog vina, zaboravili ste da ga zatvorite ili jednostavno nemate naviku da pijete vino dan il dva nakon otvaranja? Predlažemo vam pet načina da iskoristite vino i ujedno obogatite trpezu!

Omekšavanje mesa

Svi znamo da dinstanje mesa u crvenom vinu daje jelu novu dimenziju. Međutim, postoji još načina da meso koje pripremate stekne nove aromatske note i lepu teksturu. Lagano crveno vino, ili pak belo vino, pomešano sa belim lukom i začinima, može se upotrebiti za mariniranje piletine koja će posle dva sata biti spremna za grilovanje i dobiće sasvim nov sloj ukusa i arome.

Ilustracija: Vino je odličan dodatak za gulaš/Foto: Pixabay

Podgrevanje jela

Iako je pasta jelo koje je najlepše kad je sveže, svi je ponekad podgrevamo. Umesto da to radimo u mikrotalasnoj pećnici, koja nije najbolje rešenje za to jer podgreva nejednako, stavite pastu u tiganj sa debelim dnom i zalijte je čašom belog vina. Kada iz vina ispari sav alkohol, jelo će već biti lepo podgrejano. Malo ga doterajte solju i začinima i uživajte!

Pravljenje sosova

Domaći sos od paradajza dobiće veoma otmenu notu ako mu dodate crveno vino. U tom slučaju podrazumeva se da ćete u sos staviti i malo začinskog bilja, naročito bosiljka, kao i beli luk i maslinovo ulje. Takođe, vinegret za salatu biće lepši ako za njega iskoristite, kao dodatak, crveno ili belo vino. I poslastice će biti bolje uz vino – dobro ukuvano crveno vino sa dodatim šećerom i cimetom sjajan je sos koji možete iskoristiti za prelivanje sladoleda, voćne salate, raznih torti, pa i običnog šlaga.

Ilustracija: Vino daje istančan ukus pastama/ Foto: Pixabay

Sirće kao u dobrom restoranu

Domaće sirće zaista je lako napraviti, a pogotovo crveno vinsko sirće. Tri dela zaostalog crvenog vina pomešajte sa jednim delom crvenog vinskog sirćeta, dobro zatvorite i ostavite u špajzu oko mesec dana. Procedite, dodajte začinsko bilje po želji i posle nekoliko dana imaćete atraktivno trpezno sirće, mnogo bolje od običnog iz prodavnice.

Ilustracija: Vino je dobra osnova za sva jela od morskih plodova/ Foto: Pixabay

Kuvanje morskih plodova

Zaostala boca belog vina od pre dan ili dva možda nije praznik za vinoljupca, ali jeste za gurmana, jer je često dobra polazna osnova za ručak sa morskom tematikom. Škampi, dagnje i drugi morski plodovi, u paelji, rižotu i sličnim jelima, pokazaće sve svoje aromatsko bogatstvo ako im se doda, pri kuvanju, čaša sovinjon blana ili pino griđa.Izvor:http://www.vinoifino.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *