Drugi pišu Uncategorized Vesti

Kada divlje svinje ,,divljaju,,

„Teror“ krda divljih svinja podno Gledićkih planina u Šumadiji ponavlja se iz godinu u godinu. Meštani u selima Zakute, Petropolje i Guberevac zatekli su tokom jučerašnjeg dana totalnu štetu na poljima kukuruza na površii od oko 200 hektara u dolini reke Gruže. 

Uništena polja u Gruži…

-Uništavaju letinu u samom selu, toliko su se napatile da ulaze u dvorišta, uništavaju polja i pored naseljenih mesta gde žive ljudi- kaže nam M.M iz Petropolja kome su njive sa zasadom kukuruza u potpunosti uništene. 

Tomica Radosavljević, predsednik Lovačkog saveza za centralnu Srbiju kaže da su praktično nemoćni pred ovom pojavom. 

Tomica Radosavljević

-Sa jedne strane ograničava nas zakon koliko životinja sme da se odstreli i ukoliko se prekrši norma ulazimo u krivično delo. Sa druge strane, poslednjih godina populacija divljih svinja je ekspanziji iz nekoliko razloga. Broj prasenja je povećan jer su se „pomešale“ sa domaćim i imaju dosta hrane koju ostavljaju lovci. Tu je nastao diskontinuitet sa ranijim načinom održavanja lovišta i ovom problemu mora što pre da se pristupi određenim odredbama od strane nadležnih- kaže Radosavljević.

On kaže da je Grad Kraljevo na čijoj teritoriji se veliki procenat štete dogodio osiguran u ovakvim prilikama. Opština Knić nije osigurana od štete!

-Svima savetujemo da se osiguraju. Ovo su nemile scene i za meštane ali i za lovce- kaže Radosavljević.

Šteta je naplativa, kaže advokat Mladenović

Advokat Srđan Mladenović iz Kragujevca koji je angažovan od strane meštana da prijavi nadležnima nastalu štetu, kaže da je zakon u ovim situacijama jasan. Po prijavljivanju štete iz lovačkog udruženja koje gazduje teritorijom gde je nastala šteta komisija mora da izađe na teren u roku od 24 časa. 

-Posle monitoringa i pokušaja da se postigne dogovor ide se u naplatu štete. U konkretnom slučaju olakšavajuća okolnost je da su parcele na kojima je pričinjena totalna šteta osigurane u većem delu. Postupak je isti i za njive koje nisu osigurane- kaže Mladenović.  Izvor ucentar.rs 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *