Uncategorized Vesti Voćarstvo

Izvozićemo voće i povrće u EU bez carine do 2025. godine

ponedeljak, 21. decembra 2020.

Proizvođači i izvoznici  voća i povrća iz Srbije i drugih ekonomija Zapadnog Balkana i u narednih pet godina svoju robu prodavaće bez carina kupcima u Evropskoj uniji.

Odluka Evropske unije o  Autonomnim trgovinskim merama (ATM) kojom se do kraja 2025. produžavaju dosadašnje trgovinske povlastice za izvoz proizvoda koji nisu obuhvaćeni Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SPP), odnosno za koje je SPP nepovoljniji, objavljena je je u Službenom glasniku EU i sutra stupa na snagu. Odluku, koja se obnavlja svakih pet godina, na predlog Evropske komisije, doneo je  Evropski parlament i potvrdio Savet EU.

„Povoljniji trgovinski režim, za čije se produženje u komunikaciji sa institucijama u Briselu, zalagala i zajednička privredna komora regiona, posebno  je važan za mala i srednja preduzeća – proizvođače i izvoznike voća i povrća od svežih jabuka i šljiva do kukuruza šećerca.

Ušteda od nekoliko desetina miliona evra na carinama daje im prednost u odnosu na konkurenciju, mogućnost za veći izvoz i zaradu i bolje pozicioniranje na velikom tržištu Evropske unije, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

Osim jabuka, šljiva i kukuruza šećerca, bez carinskog opterećenja, i u narednih pet godina, sa Zapadnog Balkana u EU izvoziće se, između ostalog, krompir, tikvice, pečurke, grožđe, kajsije, višnje, trešnje, nektarine, breskve, jagode, orašasti proizvodi, dinje i razni agrumi…

Po ATM-u i proizvođačima vina iz regiona produžava se mogućnost za izvoz dodatnih 30.000 hektolitara godišnje, nakon što iskoriste kvote koje je EU  odobrila zapadnobalkanskim ekonomijama pojedinačno, po bilateralnim sporazumima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *