Tehnologije Vesti Voćarstvo

Italijani se bune zbog planova EU o mogućem razređivanju vina vodom

LIFESTYLE Autor:Hina/

Izvor: Shutterstock

Italijanska industrija vina oštro se protivi planovima EU o mogućem razređivanju vina vodom da bi se u njemu smanjio udeo alkohola.

Prema pisanju italijanskih medija, u Evropi se razmatra osmišljavanje proizvodnje vina bez alkohola ili vina s manjim procentom alkohola, a krajnji cilj takvog predloga je promocija zdravlja.

Ministar poljoprivrede Stefano Patuaneli najavio je da će se Rim tome usprotiviti, a udruženje poljoprivrednika Koldireti upozorilo je na „obmanu potrošača“, prenosi italijanska novinska agencija Ansa.

Novine Korijere dela Sera pišu o „pobuni u Italiji“.

„Uvođenje delimičnog i/ili potpunog smanjenja procenta alkohola u vinu, kao nove vinarske prakse predstavlja veliki rizik i izuzetno opasan presedan koji bi ozbiljno ugrozio identitet italijanskih i evropskih vina“, rekao je predsednik Koldiretija Etore Prandini.

Prodaja razvodnjenog vina kao kvalitetnog proizvoda dosad je u Evropi bila zabranjena, podsećaju i ostali predstavnici ove industrije.

Neki vinopije vole u vino doliti običnu ili mineralnu vodu da se ne bi prebrzo napili, ali pravi poznavaoci dobre kapljice piju ga bez ikakvih dodataka.

Na policama prodavnica kupci mogu pronaći i vina koja se deklarišu kao bezalkoholna.

Italija je prva u svetu po količini proizvedenog vina, a godišnji prihod prema poslednjim je podacima iznosio oko 11 milijardi evra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *