Povrtarstvo Vesti Voćarstvo

I ovog ponedeljka puste pijace u Kraljevu

Zakon o fiskalizaciji koji je stupio na snagu početkom godine, uslovljava prodavce na pijacama da poseduju elektronske fiskalne kase, odnosno da obavezno izdaju fiskalne račune, počev od 1. maja. Prošlog ponedeljka u znak protesta i solidarnosti pijačnih prodavaca u Srbiji i kraljevački prodavci su stavili katanac na svoje radno mesto.

Javno komunalno preduzeće “Pijaca” Kraljevo je jedan od najvećih snabdevača robom najšireg spektra kako Kraljeva tako i ostalih gradova i mesta centralne Srbije.Pored zelene pijace, na prostoru od 4 hektara uspešno rade i robne i zanatske pijace, autopijaca i naravno, kvantaška pijaca.

Kraljevačka pijaca je jedna od većih u ovom delu Srbije. Pored oko 500 tezgi, veliku površinu zauzimaju buvlja i kvantaška pijaca. Mnogi prodavci se plaše dodatnih nameta, odnosno poreza za koji će ih država opteretiti kada uvedu elektronske fiskalne kase.

,, Na žalost mi u ovoj situaciji kao Pijaca ne možemo ništa. Pijace su same po sebi specifične. Ovde su svoje uhlebljenje našli svi oni koji su prethodnih decenija ostajali bez posla. Neki su sada i penzioneri i ovaj posao rade dodatno da prežive. Većina ima preko 65 godina. Zamislite takvu osobu da uključi kasu. Njihovo radon vreme je 5 sati dnevno.Evo dva podatak 2012 smo renovirali mlečnu pijacu kada smo imali 58 prodavaca na njoj, danas svega 12. Za poslednjih deset godina sa preko hiljadu zakupodava danas izdajemo svega 500, dakle I poslovanje pijaca je samo po sebi ugroženo bez ove mere,, kaže Dragutim Jevtović iz JKP ,,Pijaca,, Kraljevo

Pijačni prodavci u Kraljevu i danas nisu izneli svoje proizvode na zelenoj, ali ni robu na buvljoj pijaci. Kako smo saznali, reč je o poslednjem štrajku upozorenja. Ukoliko se u međuvremenu ne postigne dogovor sa državom, od sledeće nedelje započeće potpuna obustava rada na kraljevačkoj pijaci.

„Treba da izdajemo račun za vezicu peršuna, čija se cena svakog dana menja, kao i ostalim proizvodima kako što su krompir, kupus, luk… Drugo, mi se cenjkamo sa mušterijama. Uslovi su takvi da o njima i ne govorimo.Većina nas su paušalci i već državi sve plaćamo. Kasa bi nas dotukla. Mislim da ćemo zatvoriti i postati socijalni slučajevi. ”, kažu prodavci na kraljevačkoj pijaci.

“I za zakup tezge se jedva skrpimo. Veliki marketi nas uništavaju. Mnoge naše redovne mušterije, više ne dolaze. I šta će onda meni i mojim kolegama da ostane. da ostane kad platim državi. Mi smo već paušalci, mnogi čak i kao poljoprivrednici moraju da dokupe proizvode od drugih jer samo ako imaš sve na tezgi, kupac se zadrži i pazari više. Nadam se da ćemo nešto postići, ovako mislim da ćemo zatvoriti, možda ostanu samo veliki, ali opet I oni neće izdržati dugo.”, kaže Aleksandar Lukić prodavac iz Kraljeva, jedan od četvoro delegata put Beograda .

Kupci takođe podržavaju svoje prodavce, jer kako kažu pijaca nije samo mesto tgovine, već poznastava, prijateljstva, razmene informacija, mesto gde se našališ, nasmeješ, pa u svom svetu i tuguješ.

Sudeći prema informacijama, da pijaćni prodavci i dalje ne nailaze na prijem kod nadležnih 31. Marta će najverovatnije početi generalni štrajk u Srbiji. S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *