Drugi pišu Uncategorized Vesti

Hrvatska poljoprivreda u krizi, tržište preplavila jeftina roba iz uvoza

subota, 01. avgusta 2020.

Svi sektori hrvatske poljoprivrede pod snažnim su pritiskom nelojalne uvozne konkurencije, a iako se očekivalo da će država zbog pandemije izazvane koronavirusom započeti zaokret i više raditi na samodovoljnosti i kontroli uvoza, do toga nije došlo, poručili su u četvrtak iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), prenosi sajt instore.hr.

Situacija na terenu i u prodavnicama pokazuje da je hrvatsko tržište preplavljeno robom iz uvoza po dampinškim cenama, zbog čega je važna hitna reakcija nadležnih institucija i stroža primena Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama, ali i Zakona o trgovini kao i kažnjavanje onih za koje se utvrdi da nude robu ispod proizvođačkih cena, istakli su iz Komore.

Važno je, kažu, utvrditi po kojim cenama uvozna roba ulazi na hrvatsko tržište, te zašto hrvatski proizvođači ne mogu prodati svoje proizvode.
Smatraju i da treba pokrenuti akcije i aktivirati pravne propise o deklarisanju, označavanju roba, kako bi potrošačima bilo jasno vidljivo i istaknuto šta je domaće, a šta i iz uvoza.

„Zahtevamo od Ministarstva poljoprivrede da uputi oštar apel ostalim nadležnim institucijama i inspekcijama, kako bi pojačale kontrole na tržištu te da se formira radna grupa koja će izraditi analizu cena na tržištima s kojih dolaze ogromne količine robe, posebno mleka, mesa, voća, povrća i pekarskih proizvoda, kako bi se utvrdilo jesu li cene po kojima se nude uvozne robe u hrvatskoj trgovini niže od proizvođačkihu odnosu na one u državama iz kojih se uvozi“, izjavio je predsednik HPK Mladen Jakopović.

Posebno je važno, kazao je, da se kreira i hitna intervencijska mera kojom će se pomoći proizvođačima da održe svoju proizvodnju i uspeju da koliko toliko budu konkurentni prevelikom uvozu roba, odnosno tržišnih viškova.

Jakopović je istakao kako od svih aktera u politici i institucija očekuju da shvate kako je kriza hrvatske poljoprivrede na vrhuncu i da hitno treba nešto uraditi.

Trenutno hrvatskoj poljoprivredi preti dalje urušavanje, poručio je Jakopović.

Članovi Upravnog odbora HPK nanedavno ordržanoj sednici analizirali su situaciju po sektorima i istakli kako Hrvatska ima EU zakone i propise, ali oni su mrtvo slovo na papirujer se ne primenjuju i nema adekvatne reakcije inspekcija u trenutku kada hrvatska proizvodnja dolazi na tržište.

Smatraju i kako je neverovatno da je otkupna cena mleka u Poljskoj i Hrvatskoj gotovo ista od 2,2 do 2,25 kuna za litru, a da se uvozno mleko na policama trgovačkih lanaca prodaje po cenama kojima hrvatsko mleko ne može konkurisati. Slično je i s voćem i povrćem, a posebno s mesom i pekarskim proizvodima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *