Reč struke Vesti Zaštita bilja

Glodari u zasadima: Nakon postavljanja mamaka rupe obavezno zatrpati

Na području Sebije zasadi jabučastog voća se nalaze u fazi početka mirovanja (BBCH 97-99), piše portal Prognozno- izveštajne službe (PIS).

Foto:PIS

Vizuelnim pregledom zasada jabuke registrovane su aktivne rupe od glodara: poljskog miša (Apodemus sylvaticus) i poljske voluharice (Microtus arvalis).

Do povećanja brojnosti poljskih glodara dolazi usled različitih faktora: u uslovima blagih zima, dugih sušnih i toplih leta, zatim u prisustvu obilja hrane u poljima, usled redukovane agrotehnike i dr. Sve to kao i njihov izaženi reproduktivni potencijal utiču na povećanje brojnosti kao i štete koje mogu da prouzrokuju naročito u mlađim zasadima i u rasadnicima.

Proizvođačima se preporučuje da redovno sprovode određene nepesticidne mere, kao što su uklanjanje zaostalih opalih plodova, uklanjane osušenih korova, uklanjanje orezanih grana iz voćnjaka da im ne služe kao hrana i sklonište u nailazećem zimskom periodu.Takođe, proizvođačima se preporučuje obilazak zasada i pregled na prisustvo aktivnih rupa od glodara.

Ukoliko se utvrdi prisustvo od 10 do 500 aktivnih rupa za poljsku voluharicu i 10 do 50 aktivnih rupa po hektaru za poljskog miša, preporuka proizvođačima je primena gotovih mamaka na bazi aktivne materije cink-fosfid u količini 5-10 g po aktivnoj rupi. 

Mamke treba postaviti po suvom vremenu.Nakon primene mamaka rupe treba obavezno zatrpati da ne bi došlo do trovanja divljači.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *