Drugi pišu Uncategorized Vesti

Francuski poljoprivrednici najavili proteste za 8. februar

Francuski poljoprivrednici pozvani su da se u sredu u Parizu okupe na protestu traktorima, kako bi osudili „nestanak“ domaćih poljoprivrednih proizvoda zbog smanjenja pesticida koji su im na raspolaganju.

Poljoprivredni sindikat i Savez za proizvodnju šećerne repe pozvali su na protest 8. februara u Parizu i potom do 20. februara širom Francuske.Poljoprivrednici planiraju u sredu da se traktorima okupe u Parizu kod parlamenta i Ministarstva poljoprivrede. Učešće je prijavilo oko 900 poljoprivrednika.

Francuska vlada je 23. januara odlučila da ne odobri određene insekticide za uzgoj šećerne repe, posle odluke Suda pravde Evropske unije o zabrani tih proizvoda.

Te supstance, toksične za pčele zabranjene su od 2018. godine, ali je nastavljena njihova upotreba u Francuskoj za seme šećerne repe, kako bi se zaštitilo od virusnih bolesti koje ugrožavaju prinose.

Sindikat je ocenio je da je već katastrofalno stanje u nekim poljoprivrednim sektorima i da će uz zabranu pesticida nestati poljoprivreda u Francuskoj.

Sindikat se zalaže za nastavak upotrebe pesticida dok se ne pronađe drugo rešenje jer je u pitanju „suverenitet hrane“, koji je vlada označila kao jedan od svojih prioriteta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *