Drugi pišu Vesti

Farma prepelica prva u Srbiji pokreće trgovinu kriptovalutama

Farma japanskih prepelica u Guči od 15. maja ove godine uvodi plaćanje svojih proizvoda u kriptovaluti. Za sada su to dve – bitkoin i etar.

Vlasnik farme Draganić, Nikola Draganić, ekonomista iz Guče, veruje da je ovo pravi trenutak da se pokrene biznis s prepelicama za kojima je tražnja značajno porasla od početka pandemije, i da se uđe u trgovinu kriptovalutama jer je to budućnost agrobiznisa. Naglašava da se samo za jedan etar može krenuti sa ovim poslom i da je računica poprilično dobra.

-Da je neko u decembru, makar i iz šale, kupio etar koji je vredeo 500 dolara, danas bi moga da ga zameni za 720 prepelica sa svom dodatnom opremom gde je očekivana mesečna zarada oko 600 evra od prodaje prepeličjih jaja čija je prodaja zbog korone skočila čak za deset puta – naveo je Draganić u saopštenju za medije.

On smatra da je etar kriptovaluta koja će tek da raste, pa veruje da će na ovaj način mladi ljudi početi da koriste najnoviju digitalnu tehnologiju i u prometu poljoprivrednih proizvoda.

– I Svetska banka i Svetski ekonomski forum smatraju da je moderna ekonomija neodrživa iz mnoštva razloga, a jedan od njih je prevelika količina raznih valuta u svetu, koje sve zajedno čine izuzetno komplikovan sistem za dalji razvoj svetske trgovine – naglašava Draganić.

Po njegovim rečima prodaja jaja od japanskih prepelica tokom epidemije korona virusa povećana je za čak deset dana.

Prepelice su, prema njegovim ranijim izjavama, veoma rentabilne ptice koje vrlo brzo krenu sa nošenjem jaja i to u velikoj količini, ali i pored toga, tražnja je mnogo veća nego što proizvođači mogu da sakupe. Isplativost se ogleda u malom utrošku hrane, jer prepelica da bi snela 90 jaja pojede samo 2,7 kilograma hrane. Cena joj je ostala ista uprkos velikom porastu tražnje u vreme kada je i odgovornost i svest građana o značaju jačanja imuniteta veća – izjavio je on. S. K. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *