Tehnologije Vesti

Dualno obrazovanje u skladu sa potrebama privrede

Dualno obrazovanje sve je zastupljnije u Srbiji Zahvaljujui programu GIZS u Mašinsko tehničkoj koli već nekoliko godina neguje se ta praksa , koja je pokzala da su interesi obostrani, kako privrede tako i mladih koji bi da to pre dođu do posla. Kako se bliži upis u novu školsku 2021/2022  godinu, tim povodom održan je sastanak u Kraljevu. Cilj je Unapređenja plana upisa za dualne  obrazovne  profile  u  skladu  sa potrebama privrede.

   Sastanku su prisustvovali rukovodiocŠkolske uprave Kraljevo  Bojana  Marinkovi  sa  saradnicima,Direktorima srednjih stručnih škola  iz Raškog  upravnog  okruga Kraljeva,  Vrnjačke  Banje,  Novog Pazara,  Raške  i  Tutina,kao  i  direktor Regionalne  privredne  komore Moravičkog  i  Raškog  upravnog  okruga  Zvonkom  Tufegdžićem  i  njegovi saradnici, sa kojima je razgovarala dr Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za dualno obrazovanje i vaspitanje.

    U ime grada Kraljeva, goste je pozdravio zamenik gradonačelnika Vukman Rakočević.On je istakao značaj toga da mladi ljudi dobiju brazovanje koje će ih vrlo brzo uvesti u red zaposlenih, ali i pružiti priliku da ne odlaze iz svog grada u potrazi za zaposlenjem. Obrazovni profili dualnog programa  se u  Kraljevu već  školuju u Elektro-saobraćajnoj tehničkoj,Mašinsko-tehničkoj, Medicinskoj,Poljoprivrednoj, Ekonomskoj školi.

   „Lokalna samouprava će dati svoj doprinos kako bi upis u narednu školsku godinu bio što adekvatniji i kako bi ga privreda prepoznala, a sve u cilju smanjenja nezaposlenosti u našem gradu. Nadam se da će se grad Kraljevo i u narednom periodu razvijati tempom kao rethodnih godinu-dve, da će privredni ambijent, posle epidemije,biti spreman da brzo izađe iz problema.Sve se menja,  privredni  subjekti  su  modernizovani,  zahtevaju  drugačije  profile  i drugačiji način školovanja. Obrazovni sistem to prepoznaje, radi na tome, a time pomaže i gradu da lakše pospeši privredni razvoj i zapošljavanje“, rekao je  Rakočević osvrnuvši  se  i  na  nedavnu  posetu  rektora  Univerziteta  u Kragujevcu ,  kada  su  vođeni razgovor i sa  dekanom  kraljevačkog  Fakulteta  za mašinstvo i građevinarstvo i predstavnicima kompanije „Leoni“,usmereni na saradnju kraljevačke visokoškolske ustanove i privrede.

     Pomoćnica ministra za dualno obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić je istakla da se u Kraljevu snažno razvija dualni model realizacije nastave.Cilj sastanka sa 14 direktora srednjih stručnih škola iz Raškog okruga bio je da se vidi kako mladim ljudima obezbedi ti što kvalitetnije obrazovanje.

   „U XXI veku ne govorimo samo o teorijskim znanjima,moramo govoriti i o veštinama,a  kako  drugačije  da  razvijemo  veštine ako  naše  kompanije,kao društveno odgovorne, kako domaće tako i strane,ne otvore vrata mladima.Naši mladi već četiri godine imaju priliku da se sukcesivno upoznaju sa dualnimm odelom realizacije nastave, ali i da u tome aktivnoučestvuju. Imamo 10.000 učenika u  više od 120 škola  i više od 900  kompanija  koje su  u  procesu akreditacije“,  istakla  je  pomoćnica  ministra  naglasivši  da predstavnici Ministarstva obilaze  sve  okruge  kako  bi  umrežili  svaku  kompaniju  koja  je izrazila želju da se uključi u dualno obrazovanje, a sve u cilju da se mladima omogući da što pre „iskoriste“ svoju diplomu i zaposle se zahvaljujuću radu tokom školovanja -da nemaju „odloženu karijeru“.

    „Od ove  godine  aktuelno je da  dualno  obrazovanje  prevazilazi nivo srednjeg obrazovanje i imamo dualno obrazovanje u oblasti visokog obrazovanja.To traže naše kompanije,to od nas zahtevaju naši mladi,jer su shvatili da, ako nemaju razvijene veštine,zapravo neće steći znanja i savremenog tehnološkog razvoja u kompanijama“, kazala je dr      Gabrijela Grujić uz napomenu da će Srbija tako biti jedna od retkih zemalja sa dualnim visokoškolskim obrazovanjem.

        Pomoćnica  ministra  prosvete  za  dualno  obrazovanje  je predstavila i publikaciju „Nacionalni model dualnog obrazovanja -put u budućnost Srbije“, koju je objavilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Publikacija sadrži  pregled  razvoja  dualnog  obrazovanja  u  protekle  četiri  godine, zakonodavnu regulativu, prednosti ovog modela i način realizacije nastave, kao i vodič kroz dualni obrazovanje za učenike, roditelje i kompanije.

     Prema  rečima  direktora  Regionalne  privredne  komore  Moravičkog  i Raškog  upravnog  okruga  Zvonka  Tufegdžića, Kraljevo će predstojeće  školske godine imati četiri profila za dualno obrazovanje.

  „To  su  smerovi  koje  smo  već  imali -operater  za  izradu  nameštaja,zavariva, elektromonter i modni krojač-dva kompletna odeljenja i dva po pola. Imamo zahteve i velikih firmi iz Novog Pazara, gde do sada nismo imali zahteve osim za modnog krojača, a imamo i zahtev iz Raške za 15 modnih krojača. Ministarstvo ima dobru praksu da, kada postoji interesovanje za najmanje 15 učenika za određeno zanimanje za koje postoji školski program, školska uprava i škole imaju zadatak da izađu u susret tom zahtevu“, sumirao je Tufegdžić ističući da se prošlo kroz redefinisanje privrede tako da sledi redefinisanje školstva. 

   Privrednici sa područja Raškog okruga iskazali supotrebu za 160 učenika koji bi za određena zanimanja prošli kroz dualno obrazovanje, od toga je 88 zahteva kraljevačkih privrednika.Interesovanje  i  privrede  i  školstva  da  se radi na  otvaranju  novih smerova postoji, što će umnogome pomoći ne samo trenutno poslodavcima, već svima na duže staze budući da će po završenom školovanju učenici i studenti već biti osposobljeni da obavljaju posao za koji su se školovali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *