Uncategorized Vesti

Dogovoreno jačanje saradnje u oblasti poljoprivrede Srbije i zemalja Pokreta nesvrstanih

Sa delegacijama Iraka, Indije, Sirije i Ekvatorijalne Gvineje dogovoreno je dodatno jačanje saradnje i realizacija zajedničkih projekata u oblasti agrara, kao i dalji razgovori o izvozu naše hrane na ta tržišta.

Kako je navedeno na sajtu Ministartsva poljoprivrede, planirano je da već tokom narednog meseca srpska delegacija otputuje u Bagdad, a nakon sastanka sa predsednikom Gane održanog tokom obeležavanja 60 godina od prvog samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu dogovoreno je da se ministru poljoprivrede Gane uputi poziv za posetu Srbiji.

Takođe, poziv da dođe u našu zemlju i upozna se sa potencijalima srpske poljoprivrede i mogućnostima za međusobnu saradnju, biće upućen i ministru poljoprivrede Sirije, a nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova te zemlje.

Nakon 40 godina izostanka srpskih poljoprivrednih proizvoda sa tržišta Iraka, dva ministra su dogovorila da već tokom narednog meseca naša delegacija otputuje u Bagdad sa ciljem unapređenja robne razmene.

Delegacije Indije, Sirije i Ekvatorijalne Gvineje su iskazale veliku zainteresovanost za srpskim poljoprivrednim proizvodima, kao i iskustvima Srbije u upravljanju poljoprivrednim zemljištem i poljoprivrede uopšte.

Na sastanku sa ministarkom spoljnih poslova Indije, dogovoreno je i dodatno jačanje saradnje u proizvodnji poljoprivredne mehanizacije i traktora, kao direktne posledice sve veće tražnje i interesovanja afričkih zemalja za tu oblast srpske industrije.

Potencijali za unapređenje saradnje su izvoz jagodičastog i bobičastog voća na tržište Indije, razmena iskustava u oblasti poljoprivrednih nauka i tehnologija, upoznavanje sa zahtevima tržišta, standardima kvaliteta i bezbednosti hrane, podrška za investiranje indijskog kapitala u sektor poljoprivrede Srbije i dr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *