Tehnologije Uncategorized Vesti

Dodelom nagrada završen 11. Balkanski festival sira, a ovo su najbolji

Minulog vikenda u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ u Beogradu okupio se veliki broj ljubitelja sira na jedanaestoj izložbi autohtonih sireva Balkana, „Balkan Cheese Festival“ koji je održan objedinjeno sa festivalom poslastica i slatkiša „Sladak život“.

Pred samo zatvaranje festivala proglašeni su i pobednici ove manifestacije. Prema glasovima publike za najbolji sir festivala proglašen je „Kupres milk“, vicešampion je „Sir za svaki dan“, dok je treće mesto zauzeo „Šarski sir“. Stručni žiri za najlepši tanjir izabrao je tanjir već dobro poznate Ljiljane Janjić koja sa svojim lisnatim sirevima svake godine oduševi posetioce. Nagrada za najbolju inovaciju na festivalu dodeljena je „Asocijaciji autentičnih hedonista- Slatka jesen“ dok je za najlepši štand proglašena „Slatoteka“.

Opojni mirisi najrazličitijih oblika, vrsta i ukusa sireva privlačili su pažnju posetilaca. A među izlagačima najbolji od najboljih iz Srbije, ali i sa Alpa, pa je bilo gotovo nemoguće odoleti degustacijama. Posebnu pažnju prisutnih privukao je „Carski sir“ domaćinstva iz Smedereva već na samom ulazu u zeleni raj u srcu Beograda.

– Ovaj sir je star godinu dana, pa i više – kaže nam domaćin ovog štanda Zvonko Jovanović. Kristalizovan je i suv, pa nema bojazni da će da se pokvari na ovako visokim temperaturama. Otpušta se mlečna mast, ali čim se unese u prostoriju, očvrsne – rekao je Jovanović. Cena ovog sira varira od toga da li je u vinu, sa belim ili crnim tartufima, lavandom, žalfijom ili ruzmarinom. Za kilogram je trebalo izdvojiti i do 3.000 dinara, ali mnogi posetioci, kaže Zvonko, odlučivali su se na poklon-pakovanje, pažljivo složenim u prigodnu kutiju.

Direktno sa Alpa, u Botaničku baštu stigli su i francuski sirevi. Tamo se krave hrane na čistoj ispaši, a kako kaže Raša, bačenog mleka nema, jer su čak i ostaci iskorišćeni da bi se napravio kremasti sir.

– Sirevi koje imamo u ponudi su sa različitih nadmorskih visina i stari su od četiri do 20 meseci. Iako na prvi pogled izgledaju isto, ukusi su im potpuno različiti – kaže Raša. U zavisnosti od navika i ukusa, posetioci su imali veliki izbor sireva od kravljeg mleka, ali i kozjeg sira, slanih i slatkih poslastica. Za one malo hrabrije koji vole da eksperimentišu sa ukusima u ponudi je bila mocarela sa malinama, višnjom, brusnicom, paprikom, vlašcem, pršutom i maslinama. Za 100 grama ovog sira bilo je potrebno izdvojiti 300 dinara. Festivalska cena pirotskog kačkavalja bila je 750 dinara za kilogram.

Na svim štandovima primetna su bila sredstva za dezinfekciju ruku, tako da su pravila uspostavljena radi zaštite od virusa korona ispoštovana. Ni visoke temperature nisu smetale da bi se predstavio kvalitet, a svi izlagači su imali frižidere iz kojih su direktno prodavali sireve. A, kad se zasite slanih sireva, posetioci su mogi da se zaslade slatkišima, jer kako je glasio moto ovog festivala „Sladak život“ valjalo je uživati svim čulima u prelepom ambijentu Botaničke bašte.Izvor: Agrobiznis magazin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *