Ratarstvo Reč struke Tehnologije Uncategorized

Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice 2022.

Na Rimskim šančevima 10. juna održan je Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Mesec jun je pravo vreme za procenu stanja useva i prognozu očekivanih prinosa, a Dan polja ujedno je i prilika da se poljoprivredni proizvođači upoznaju sa sortimentom brenda NS SEME, pogledaju naša ogledna polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice i dobiju stručne savete o tehnologiji gajenja koje će primeniti na svojim njivama, što i jeste svrha ovakvih okupljanja.

Na novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, Institutu od nacinalnog značaja za Republiku Srbiju, danas je održan Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice. Ovo je prvi puta nakon dve godine da je tradiconalnih Dan polja održan bez epidemijskih ograničenja što je bila prilika za stručnjake da se sretnu sa poljoprivrednicima, odnosno da nauka i praksa razmene iskustva.

U ime istraživačkog i stručnog tima Instituta koji se bavi strnim žitima, dr Milan Mirosavljević pozdravio je prisutne i istakao da će na poljima na Rimskim šančevima svi prisutni imati priliku da vide NS seme sortiment strnih žita, koji godinama ima vodeću ulogu u proizvodnji na teritoriji Republike Srbije, ali i širom regiona.

Ova godina će biti upamćena po velikom deficitu padavina, ali se očekuju dobri rezultati, u visini prosečnih višegodišnjih prinosa.

Dr Vuk Đorđević pozdravio je prisutne ispred Odeljenja za leguminoze i istakao da je na Oglednim poljima predstavljen deo sortimenta leguminoza, koje se na teritoriji naše zemlje gaje na preko 500.000 hektara i proizvode preko 6.000 tona proteina.

U ovim izazovnim vremenima, kada je cena veštačkih đubriva bila izuzetno visoka, poljoprivredni proizvođači su prepoznali značaj leguminoza, a Institut je uspeo da odgovori na potrebe tržišta i time opravdao svoju ulogu i statut instituta od nacionalnog značaja.

NS sorte i hibridi garant prehrambene sigurnosti Srbije

Prof. dr Ana Marjanović Jeromela, pomoćnik direktora za naučnoistraživačke poslove pozdravila je sve prisutne i istakla da u skladu sa agorekološkim uslovima i situacijom u svetu poljoprivredni proizvođači treba da gaje one biljne vrste koje u datoj situaciji donose najbolje rezultate.

Oplemenjivači Instituta su davali imena sortama i hibridima uljane repice po njima dragim osobama, što nam govori koliko nam je važan i dobar NS seme sortiment ove uljarice.

Posetioce skupa je u ime Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i u svoje lično ime pozdravio prof. dr Jegor Miladinović, direktor Instituta i istakao da je Institut za ratarstvo i povrtarstvo tokom više od 80 godina postojanja izrastao u instituciju od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju i postao jedan od prepoznatljivih simbola Novog Sada. Tokom svih ovih decenija, Institut uspešno deluje kao spona nauke i prakse prenoseći najnovije rezultate istraživanja u oblasti poljoprivrednih nauka u praksu i time unapređujući poljoprivrednu proizvodnju u našoj zemlji. Rezultat dugogodišnjeg, kontinuiranog rada su brojne priznate sorte koje zauzimaju značajne površine u proizvodnji na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Dan polja je događaj na kojem se na našim poljima susreću naučnici iz Instituta koji stvaraju NS seme sorte i hibride i poljoprivredni proizvođači koji te sorte i hibride gaje i tom prilikom razmenjuju iskustva i uče jedni od drugih.

U ime Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo prisutne je pozdravio Mladen Petreš, pomoćnik pokrajinskog sekretara i izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da prisustvuje ovogodišnjem Danu polja. Institut za ratarstvo i povrtarstvo je oduvek bio jedan od glavnih stubova razvoja poljoprivrede ne samo u Vojvodini, već i u celoj državi. Preko 80 godina tradicije i preko 1400 priznatih sorti su garancija da će Institut i dalje biti stub razvoja poljoprivrede kako u regionu, tako i širom sveta i da će uvek imati podršku od strane Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Državni sekretar Senad Mahmutović pozdravio je prisutne u ime Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i izrazio čast i zadovoljstvo što je imao priliku da prisustvuje ovogodišnjem Danu polja  i zahvalio se Institutu za  preko 1400 stvorenih i registrovanih sorti i hibrida koji se prodaju u preko 33 zemlje širom sveta, poželeo uspeh u daljem radu a poljoprivrednim proizvođačima rodnu i uspešnu godinu i time svečano otvorio ovogodišnji Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *