Povrtarstvo Vesti

Čuvena Futoška kupusijada za vikend u Futogu

Ovogodišnja Futoška kupusijada počinje u subotu, 5. novembra, a organizatori su za posetioce pripremili bogat program. Pored takmičenja u najtežoj glavici, učesnici će se nadmetati i u pravljenju jela od kupusa.

Futoška kupusijada predstavlja jedinstvenu manifestaciju u Srbiji po tematici kojoj je posvećena i bogatstvu mogućnosti koju pruža autohtona sorta futoškog kupusa.

Futoški kupus se znatno razlikuje u odnosu na sve druge.

-Prepoznati zbog svoje neujednačenosti. Glavice mogu biti od kilograma do tri kilograma, nekad četiri. Najteža glavica je na Kupusijadi bila devet kilograma, prošle godine, pre tri godine je bilo i po 15 kilograma. Boja je specifična, karakteristična, bledo zelenkasta, kaže Uroš Puača, zamenik predsednika Udruženja „Futoški kupus“.

Uvertira za ovogodišnju manifestaciju je „Mini kupusijada“ koja će biti održana u Osnovnoj školi “ Miroslav Antić“, dok će učenici Poljoprivredne škole iz Futoga predstaviti svoje proizvode na tezgi, prethodno ukrašenoj aranžmanima od kupusa koji su sami uzgajali.

-Gledaju kako proizvodimo seme kupusa, kako u stvari teče ta proizvodnja do gotovog proizvoda. Naravno da su motivisani da vide šta su oni radili, šta su proizveli, kaže Ljubica Pajić, koordinator za nastavu Poljoprivredne škole u Futogu.

Ideja ove manifestacije je promocija autohtone sorte futoškog kupusa i njene uloge u ekonomskom i kulturnom razvoju Futoga.

Gosti u revijalnom delu biće pevači i članovi kulturno-umetničkog društva.

Program počinje u subotu u podne i trajaće do kasnih večernjih sati. Izvor:RTV 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *