Crveni luk od sadnje do stola

Crveni luk se počeo uzgajati pre 5 000 godina i to u Aziji i na Bliskom Istoku. Može se naći na svim kontinetima, osim na Antarktiku. Crveni luk je na šestom mestu među svetskim vodećim povrtarskim kulturama.  Potrošnja crvenog luka u SAD-u u poslednjih dvadeset godina povećana je za 50%.

Crveni luk je fantastična namirnica i jedan je od glavnih sastojaka u ishrani. Fantastičan je zato što sadrži veliku količinu zaštitnih fitonutrijenata, vitamina, minerala i antiupalnih jedinjenja.

  • Svetska zdravstvena organizacija potvrđuje da luk pomaže ublažavanje simptoma kao što su kašalj, astma i respiratorne infekcije.
  • Rani američki doseljenici koristili su divlji crveni luk za lečenje prehlade, kašlja, astme te za odbijanje insekata.
  • U kineskoj medicini, crveni luk je korišten za lečenje angine, kašlja, bakterijskih infekcija i problema sa disanjem.
  • Crveni luk je bogat izvor flavonoida, supstanci za koje je poznato da štite organizam od kardiovaskularnih oboljenja.
  • Crveni luk je i prirodni lijek protiv zgrušavanja krvi, jer sadrži supstance sa fibronilitičkom aktivnošću. Ovaj efekat crvenog luka blisko je povezan sa njegovim sadržajem sumpora.
  • S obzirom na to da je bogat sulfidima, crveni luk može pružiti zaštitu protiv raka želuca. Mnogobrojne studije pokazuju da je pola glavice crvenog luka dnevno sasvim dovoljno.

ZANIMLJIVOSTI O CRVENOM LUKU

      Stari Egipćani su obožavali crveni luk. Verovali su da njegov oblik i prstenovi simbolizuju večnost; crveni luk je bio jedina vrsta povrća koju su pravili od zlata.

      Mnogi izbegavaju crveni luk zbog njegovog mirisa. Međutim, ako nakon crvenog luka pojedete malo peršuna, on vam može pomoći da se otarasite pomenutog mirisa.

       Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, “najteža” glavica crvenog luka teška je nevjerovatnih 4.9 kilograma, a uzgajivač ove džinovske glavice bio je Vincent Throup iz englskog grada Silsdena.

       Sportisti u antičkoj Grčkoj jeli su ogromne količine crvenog luka, jer se verovalo da on olakšava ravnotežu krvi.

     U srednjem veku, ljudi su plaćali stanarinu lukom ili su ga poklanjali.

SASTOJCI KOJI NAM POMAŽU DA ZDRAVIJE ŽIVIMO

  • Nizak nivo zasićenih masti, natrijuma i holesterola.
  • Bogat vitaminom C, hranjivim vlaknima, vitaminom B6, folatima i manganom.
  • Hranjiva vrednost crvenog luka čini ga odličnom namirnicom za mršavljenje i održavanje optimalnog zdravlja.
  • Dobar izvor fruktoligosaharida koji stimulišu rast zdravih bifido bakterija te stvaraju okruženje u debelom crevu koje ne pogoduje štetnim bakterijama.

Crveni luk ima ogromnu antibakterijsku, antifungalnu, protivupalnu i antitumornu snagu. Sadrži ugljene hidrate, proteine, minimalnu količinu masti (oko 0.2 posto) i minerale, poput kalcijuma, fosfora i gvožđa.

Ekstrakti crvenog luka bogati su fenolnim komponentama i imaju antikancerogeno delovanje. Fenoli i polifenoli se smatraju jedinjenjima sa antimikrobnim delovanjem.

Posebnim izvorom fenolnih komponenata smatra se ljuska luka.

Za crveni luk se smatra da je najbogatiji izvor flavonoida u ljudskoj ishrani. Od flavonoida je bitan kvercetin, koji ima snažne efekte na imunitet i upale.

         U jednom sprovedenom istraživanju koje je obuhvatilo veliki broj vrsta povrća i voća, utvrđeno je da crveni luk sadrži najveći procenat kvercetina. Preporuke o doziranju mogu varirati zavisno od vašeg zdravstvenog stanja, budući da nema dnevno preporučenih količina kvercetina.Da treba konzumirati namirnice bogate kvercetinom, zaključak je sprovedenih ispitivanja koja naglašavaju da kvercetin usporava razvoj tumora, a može preventivno delovati ili lečiti i rak debelog creva.

       Crveni luk sadrži i dragocene vitamine, od kojih najviše C i B, kao i eterična ulja. Zbog sadržaja vitamina C crveni luk deluje kao snažan antioksidans, te u održavanju normalnog stanja krvnih kapilara.

Mnogi bacaju zelene listove crvenog luka, misleći da nemaju vrednosti, i koriste samo njegov beli deo, ali tu greše, jer je najviše vitamina C upravo u listovima.

Crveni luk je najbolje jesti u sirovom stanju, kako bi se sačuvali svi sastojci.

Ne samo što poboljšava apetit, poboljšava i regulaciju creva, ali treba napomenuti da se ne preporučuje osobama koje imaju osetljiv želudac.

U jednom sprovedenom kineskom istraživanju došlo se do zaključka da ljudi koji jedu najviše luka najmanje oboljevaju od raka želuca. Takođe, klinički je dokazano da crveni luk jača slabo srce i vraća snagu iscrpljenom organizmu.

Crveni luk vam može pomoći da snizite krvni pritisak, sprečite nastajanje krvnog ugruška, i pri zacelivanju rana. Ima pozitivan uticaj i na holesterol.

Smanjuje povećanu količinu šećera u krvi, budući da sadrži biljni hormon sličan inzulinu.

Pomaže kod upalnih reakcija koje dovode do alergije i astme, pa se svakako preporučuje osobama koje imaju problema sa alergijama.

Crveni luk je odličan diuretik, što znači da delotvorno odstranjuje višak tečnosti iz organizma, pa se preporučuje obolelima od artritisa, gihta i kod raznih reumatskih oboljenja.

Lek je za upalu prostate i mokraćne bešike, potiče rad bubrega i služi u razmeni materija u ljudskom organizmu.

Hranjive materije u crvenom luku neguju i čiste kožu, a pokazale su da eliminišu štetne bakterije i klice. Fosforna kiselina u crvenom luku korisna je za celokupno zdravlje.

Uz sve do sada navedeno, crveni luk može pomoći u olakšavanju problema sa štitnom žlezdom, što  će poboljšati njegovu funkciju i regulisati lučenje hormona štitne žlezde.

   KAKO BEZ SUZA ČISTITI LUK ?

Koliko nam se samo puta desilo da čistimo luk i plačemo. Evo par malih saveta kako da smanjite pojavu suza prilikom čišćenja luka:

  • Stavite luk u frižider sat vremena prije čišćenja.
  • Čistite ga i seckajte pored otvorenog prozora.
  • Nosite naočare (obične, sunčane, zaštitne).
  • Možete ga čistiti i pod mlazom hladne vode, ali se to ne preporučuje, jer ćete tako “isprati” njegove hranjive sastojke (pribegavajte ovom koraku, ako ništa drugo ne pomaže).
  • Odsecite koren na kraju, jer on sadrži najveću koncentraciju enzima koji “proizvodi” suze.  Autor: minimagazin.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *