Tehnologije Uncategorized

,,Božićna zvezda,, vesnik zimskih praznika

Astečkoj boginji je, zbog neuzvraćene ljubavi, prepuklo srce. Kada su kapi njene krvi pale na zemlju, tu je izrastao cvet vatreno crvenih listova, kaže legenda u zemlji postojbine neobično lepe biljke, Božićne zvezde. Suviše tužna legenda za ovako savršenu zimsku lepoticu, koja  u ovom periodu ima svoje tržište i potražnju . Božićna zvezda, poslednjih godina postaje nizostavni znak pažnje ali i deo aranžmana kojima ukrašavamo svoje domove u vreme božićnih i novogodišnjih praznika. Porodica Čolović iz Kraljeva je ovu vatrenu biljku uvrstila u svoju proizvodnju i podelila sa nama  male tajne kako da nam duže traje.

  Poslednjih godina Božićna Zvezda, čest je poklon, ali kako u našoj zemlji nema dugu tradiciju gajenja, uglavnom služi kao sezonski ukras. Njeni cvetovi, koji mogu biti u narandžastoj, krem, beloj, a najčešće crvenoj boji, su listovi, koju su vremenom pocrveneli. Da li zbog toga ili jednostavno činjenice da dolazi sa drugog kontinenta toplije i vlažnije klime, ova biljka zahteva malo zahtevniju negu.Da upotpune prazničnu atmosferu ovako živim detaljem pobrinula se Cvetna oaza Čolović koja vatrenu biljku uzgaja već nekoliko godina .

,, Mi smo je u svoj program uvrstili pre nekih osam godina. Bila nam je izazov ali i potreba tržišta, jer je počela intenzivno da se traži. Količinu planiramo na osnovu prodaje iz prethodne godine, tako da nam ona zauzme jedan od 5 ,,brodova,, u našem rasadniku.  Njena proizvodnja počinje negde juna, jula meseca. Stiže na tržište početkom novembra ali intenzivna prodaja počinje u decembru, tako da je do Nove godine uglavnom isporučimo marketima, cvećaram i našim ostalim kupcima. Za kupce kvalitet i izgled krajnjeg proizvoda je važan, a božićnu zvezdu sve više traže. Najviše se proda za Sv.Nikolu, što je interesantno. Verovatno kao poklon za slavu i ostane u vreme predstojećih praznika. Do pre destak godina gotovo da nije postojala u našim radnjama  Da nije ove biljke možda bi odmarali tokom leta, međutim sa njom smo zaokružili celogodišnju proizvodnju. Posle nje jedino još prodajemo pšenicu pred Božić.,, počinje našu priču Dragan Čolović, vlasnica gazdinstva ,,Cvetna oaza ,, u prigradskom naselju Čibukovac kod Kraljeva

 Za one koji ne znaju postojbina ove biljke koja cveta oko Božića je Južna Amerika, odnosno Meksiko,gde raste kao žbun i spada  u porodicu mlečika. Botaničko ime ove biljke je,, Euphorbia pulcherrima,, i dobila ga je po Euphorbusu, lekaru numidijskog kralja Jube. Prema predanju on je prvi koristio sok biljke, koji je otrovan, kao lek. Božićnu zvezdu još nazivaju i Poinsettia po Robertu Poinsetu koji je prvi ovu lepu biljku preneo iz Meksika u Severnu Ameriku. Kako nije karakterističn za Srbiju, uvreženo je mišljenje da je znatno teže za proizvodnju, mada čini se i skuplja u odnosu na druge saksijske lepotice

,,Da li zbog toga ili jednostavno činjenice da dolazi sa drugog kontinenta toplije i vlažnije klime, ova biljka zahteva malo veću negu.Božićnu zvezdu mogu da napadnu biljne vaši. Štiti se jedino insekticidom koji su adekvatni za te bolesti.Mora pametno da se proceni za ceo vremenski period, a sve se kupuje; saksije, semena, zemlja i sve je uvozno, a sve to podiže cenu krajnjeg proizvoda. Međutim, krajnji proizvod kod nas je obezvređen. Mi sarađujemo sa jednom firmom iz Novog Sada. Od njih dobijamo biljke. Ko sam uspe da ožili zvezdu taj će imati i veću zaradu, što je vrlo teško.Mi smo je dobavili jula meseca i do novembra traje process proizvodnje, uzgoja, rasta, ulaganja. Ne trpi hladnoću, pa smo rano počeli i sa grjanjem što uvećava troškove proizvodnje. Sve drugo ni manje ni više, nije zahtevno u odnosu na  druge biljake koje proizvodimo u našim plastenicima. “.

  Božićna zvezda je biljka koja pleni intenzivnim koloritom. Crveni delovi nisu cvetovi, već listovi, takozvane brakteje, koji okružuju sitne cvetove. Ukoliko želite da božićnu zvezdu negujete duži niz godina i da vam u zimskom periodu iznova pušta jarko crvene listiće treba da sledite sledeća uputstva naše sagovornice:

 “Proizvodnja božićne zvezde je malo komplikovana, jer zahteva sobnu temperaturu, a gaji se u uslovima kada su već počeli hladni dani. Traži provetrene i osvetljene objekte, ali je ne treba držati pored vrata ili prozora, koji se često otvaraju, da ne bi doživela šok. Najbolji temperaturni uslovi za nju su od 15 – 18 stepeni. Voli puno svetlosti ali ne i direktno sunce. Ne voli previše vlage ali ne trpi ni sušu. Kod zalivanja treba biti oprezan. Kod direktnog zalivanja treba dati vode, onoliko koliko primi saksija. Ukoliko zalivate putem posude treba omogućiti da biljka popije onoliko vode koliko joj treba. U tanjirić na kom se nalazi biljka sipajte vodu svaka tri dana, a nakon pola sata izlijte višak vode koji biljka nije upila.Sve preko toga biljku može satruliti.” savetuje sagovornica

  Ovu višegodišnju biljku, tokom toplijih meseci moguće je držati napolju, ali ako je baš dugo u sobnim uslovima gde je temperatura viša nego što njoj odgovara, zbog suvog vazduha može da odbaci listove, pa je poželjno povremeno je prskati vodom. U dobrim uslovima može da se održi i po nekoliko godina. Dragana napominje i da je ne treba presađivati u zimskom period, čak i ako nam se učini da je saksija u kojoj se biljka nalazi malom.

„ Tokom zime božićnu zvezdu ne treba prihranjivati. Na proleće je treba presaditi u veću saksiju, u svežu, hranjivu zemlju sa 15% rečnog peska. Ona će napredovati, ali listovi više neće biti jarko crveni kao prve godine. Božićna zvezda je biljka kratkog dana. To znači da će cvetati samo ukoliko joj veštačkim putem skraćujete dan. Crveni delovi nisu cvetovi, već listovi, takozvane brakteje, koji okružuju sitne cvetove.Kada Božićnoj zvezdi opadnu svi listovi i stablo počne da se suši – potkratite grane na 10 cm visine, a biljku stavite na hladnije mesto do 15 stepeni Celzijusa. U ovim uslovima je ostavite narednih osam nedelja, a potom presadite u veću saksiju. Biljka će ponovo početi da raste, a ako prebzo počnu da niču novi izdanci – skrećujte ih sve do kraja avgusta, a nakon toga pustite da buja.,, završva priču Dragana

Ona je četvrta i ujedno poslednja smena sezonskog cveća u ovoj godini, što se tiče prodaje kod Čolovića. Međutim kada je u pitanju sama proizvodnja u ovim savremenim platenicima predaha nema. Ciklame već kreću sa cvetanjem a prostor se uveliko puni i majskim programom.

 Komletna porodica je uključena u proizvodnju cveća kojom se Dragana i njen suprug bave sasvim slučajno 17 godina. Da su dobro odradili posao i pored mnogo rada, truda i sredstava, dokumentuje sva raskoš koju smo slikom preneli i vama.  Možda je baš neki primerak u vašem domu kojim su vam prvi čestitali predstojeće praznike.    S. C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *