Uncategorized Vesti

Baca se petina proizvedene hrane, milioni gladuju

Bačena hrana na globalnom nivou je treći najveći zagađivač posle SAD i Kine, navode humanitarne i ekološke organizacije, posle izveštaja UN u kojem je utvrđeno da se svake godine baci oko milijardu tona hrane.

Skoro petina (17 odsto) proizvedene hrane širom sveta 2019. godine završilo je u kantama i na deponijama.

Ukoliko je potrebna ilustracija, to bi bilo dovoljno da napuni 23 miliona 40-tonskih kamiona, čiji bi lanac bio dovoljno dugačak da okruži Zemlju sedam puta.

Osim očigledne tragedije i bacanja hrane dok milioni ljudi širom sveta gladuju, stručnjaci su izračunali i koliko se tačno resursa utroši na njenu proizvodnju – od đubriva za uzgajanje biljaka do goriva koje se koristi za mehanizaciju i struje za njenu obradu.

Konačna brojka je da se tokom procesa proizvodnje hrane koju bacimo oslobodi oko 10 odsto ukupnih emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Do zastrašujućih brojki „Izveštaja o bacanju hrane 2021“ se došlo zajedničkim naporima Programa za zaštitu prirode UN-a i humanitarne organizacije „Wrap“. Cilj je da se količina bačene hrane do 2030. godine prepolovi.

„Osoba koja danas ide u prodavnicu verovatno će paciti petinu stvari koje stavi u korpu. Neverovatno je šta se sve može uraditi prostim pravljenjem spiska za prodavnicu i proverom frižidera pre nego što odete u kupovinu“, kaže Markus Gover, direktor organizacije „Wrap“. Izvor: RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *