Tehnologije Vesti Voćarstvo

Arilje dobija fabriku za preradu voća, srpsko-mađarska investicija vredna šest miliona evra

U Arilju se finalizuju radovi na izgradnji fabrike za preradu voća kompanije H&S Fruits, koja je zajednički projekat srpske kompanije „Stanić doo“ iz Arilja i mađarske „Horizon Food“ iz Kečkemeta, gde mađarski partner ima 51, a srpski 49 odsto vlasništva. Otvaranje fabrike moglo bi da se očekuje u narednih mesec i po dana, saopštavaju iz ariljske firme.

Projekat je rezultat saradnje vlada Srbije i Mađarske, kao i saradnje Razvojne agencije Srbije i HEPA – Mađarske agencije za promociju izvoza, a osnova je Memorandum potpisan 2018. godine u Budimpešti, nakon zajedničke sednice srpske i mađarske vlade. Sama izgradnja fabrike počela je 2019. godine.

Postrojenje H&S Fruits će prerađivati voće i praviti kaše, džemove i sokove. Vrednost investicije je oko šest miliona evra i predstavlja važan investicioni projekat u oblasti prehrambene industrije.

„Kompanija će u početku imati najmanje 25 zaposlenih, a njen kapacitet meri se sa 12 tona voća na sat i oko 120.000 teglica džemova nedeljno“, kaže za Biznis.rs direktor kompanije H&S Fruits Saša Stanić.

On konstatuje da će se važnost projekta tek videti, jer i dalje ima 30 do 40 odsto proizvođača koji nemaju dogovoren plasman.

„Prerada voća i izvoz u inostranstvo je spas za poljoprivrednike u Srbiji, pošto aktivira kooperante i obezbeđuje im siguran plasman. Kad nema prerade prodajete sirovinu prema potrebama tržišta što je nesigurno, a kada imate prerađivačke kapacitete onda su ti ugovori mnogo sigurniji“, objašnjava Stanić.

Prema prvobitnom dogovoru srpska kompanija je zadužena za nabavku sirovina, a mađarska za plasman proizvoda. Prioritetno je tržište Evropske unije.

„U prvoj fazi u fabrici u Arilju proizvodiće se kaše i voćni koncentrati, dok će se u Mađarskoj raditi dorada, a plan je da se u kasnijim fazama u Arilju obavlja kompletan proces. Voće koje će prioritetno biti prerađivano je ariljska malina“, prenosi Stanić.

U fabrici će se, pored maline, prerađivati sve vrste voća – kupine, višnje, šljive, breskve, tačnije sve što rađa u ariljskom kraju i okolini.

Direktor kompanije Saša Stanić istakao je da su ovo veliki koraci za firmu koja je sada unapredila svoj portfolio, ali i za kraj i sam grad, kao i proizvođače.

„Nova fabrika će doprineti da plasman maline bude efikasniji i lakši, a kada krene proizvodnja gotovih proizvoda i cena otkupa će biti bolja, što je dodatni impuls voćarima“, zaključuje Stanić. / Autor: Stanislav Stanišić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *