Povrtarstvo Reč struke Voćarstvo Zaštita bilja

Antraknoza krastavca, lubenice i dinje

Parazit napada biljke iz porodice Cucurbitaceae, veoma je rasprostranjen i često se javlja u epifitotičnim razmerama. Naročito je štetan za lubenicu i dinju.

Simptomi. – Na potpuno razvijenom starijem lišću, pri osnovi vreže, javlja se žutilo praćeno  pojavom poligonalnih pega mrke boje. U okviru pega lisno tkivo se suši puca i ispada.

Na stablu su pege ovalne i udubljene, zaražene vreže se suše i propadaju. Pege na plodu su dosta udubljene, često međusobno spojene, i stvaraju ozlede prečnika 2-3 cm. U središnjem delu ozleda formira se slepljena narandžasta skrama od sporonosnih povreda parazita. Ozleđene plodove naseljavaju i drugi paraziti, što dovodi do truljenja istih, naročito u vreme pojačanih kiša i povišene temperature. Biologija parazita .- Gljiva prezimljava u vidu micelije i konidija u zaraženim biljnim ostacima u zemljištu. i seme može biti nosilac zaraze ako se na njegovoj površini nađu konidije parazita. Konidije klijaju u kapi

vode u začetak micelije koji prodire u biljku. U povoljnim uslovima vlage i temperature inkubacija traje 4-8 dana i za kratko vreme može da nastane nekoliko generacija. Ovim se objašnjava brzo propadanje useva tokom kišovitih leta.

Mere borbe. – Za setvu treba koristiti zdravo seme koje je potrebno dezinfikovati. Plodored je značajna mera žaštite  ove bolesti. Hemijski tretman je poželjno oraditi posle svakog kišnog perioda.

dipl.inž. Branko Galović, PSSS Kraljevo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *