Drugi pišu Vesti

Akcize na cigarete do 2025. godine sustižu evropske

Izvor: Tanjug | Sreda, 02.12.2020

(Foto: Voronina Svetlana/shutterstock.com )

Predloženim izmenama i dopunama Zakona o akcizi utvrđeno je da će se ovaj porez uvećavati na cigarete, nesagorevajući duvan i tečnost za punjenje elektronskih cigareta od 2021. do 2025. godine, kako bi se istovremeno harmonizovali sa EU i obezbedili stabilnost priliva u budžet.

Izmene Zakona koje se nalaze u skupštinskoj proceduri predviđaju da akcizno opterećenje za cigarete sa sadašnjih 70 EUR do 2025. godine dosegne minimum EU od 90 EUR.

Kako se navodi, do 2025. godine nivo akcize u Srbiji po paklici cigareta trebalo bi da dosegne najmanje 1,8 EUR.

Srednjoročnim planom predlaže se da se specifična komponenta akcize svakih šest meseci povećava za 1,5 dinara po paklici.

Predložene su izmene i za način obračunavanja akcize za nesagorevajući duvan koji se sve više koristi kao supstitucija za cigarete kako bi se smanjila razlika između akcize na taj proizvod i akcize na cigarete.

U Srbiji akciza na nesagorevajući duvan je 6,76% maloprodajne cene a u EU je od 11,08% u Holandiji do 51,04% u Francuskoj, navodi se u obrazloženju.

Navodi se da je povećanje od 50% u narednoj godini bilo prihvatljivo, jer bi akcizu dovelo na nivo od oko 9,7% maloprodajne cene.

Predloženo je i da se akciza na tečnost za punjenje elektronskih cigareta uvećava za po 1 dinar po mililitru svake godine u srednjoročnom periodu do 2025. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *