Subvencije Uncategorized Vesti

AGRARNI BUDŽET RASPOREĐEN NA PODSTICAJE U POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU

04. januar 2021.

Da je Uprava za agrarna plaćanja dobila sav novac za stečene obaveze u 2020. godini i da su te pare prosleđene gazdinstvima  uz usvojenu Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2021. – početak godine bio bi za pamćenje.

U poslednje dve decenije nije se dogodilo da uredba ovakvog tipa bude objavljena u januaru. Inače, događa se da se dug prenosi, pored onog očekivanog bude u tom prenosu i više milijardi.

To prenošenje duga ide iz godine u godinu i koliko, zapravo, iznosi, nije poznato. Pre 5-6 godina prenešene obaveze prema gazdinstvu bile su veće od deset milijardi dinara. Koliko je to danas, teško je izračunati. Prvo, ministar Branislav Nedimović nije imao dovoljno novca za izvršenu traktorizaciju Srbije – podeljeno je 2.200 traktora, a potom se prijavilo više mladih za podsticaje od plana…

Gde kasni i koliko novca iz minule godine, prvi će saznati u Upravi za agrarna plaćanja, na koju gazdinstva zbog otežane komunikacije imaju najviše primedbi. Odgovore koje posle prijave dobijaju putem telefona najčešće glase: „vaš predmet je u obradi”, a te obrade, kako kažu, traju pola godine ili nešto manje.

Nakon usvajanja državnog budžeta, ministar Nedimović je u emisiji „Otkos” Novosadske televizije izjavio da će krovna uredba biti doneta uskoro i to se i dogodilo.

Usvojena Uredba omogućava da se započne sa isplatom neplaniranih dugova iz 2020. godine.

Objavljivanjem Uredbe začepljena su usta „nevernim Tomama” i klaničarima koji su na terenu najavljivali kako će država odustati od podsticaja stočarima.

Uredbu možete pogledati u dodatku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *