Agroekologija Subvencije Vesti

60.000 do 100.000 evra za klimatske i projekte zaštite biodiverziteta

Nemačko Savezno ministarstvo za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu bezbednost (BMU) objavilo je međunarodni poziv za male grantove za male i lokalne organizacije iz 142 partnerske zemlje, uključujući Albaniju, BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Srbiju i Tursku, prenosi eKapija.

Drugi po redu međunarodni poziv za male donacije objavljen je u okviru Međunarodne klimatske inicijative (International Climate Initiative IKI) i deo je projekta Izgradnja kapaciteta i finansiranje za nacionalne i lokalne aktivnosti u vezi sa klimom i biodiverzitetom. Postupak selekcije i isplatu sredstava vodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), navodi Vladimir Spasić u tekstu za  Balkan Green Energy News.

Rok za prijavu je 9. februar 2021.

Poziv nudi donacije u rasponu 60.000-100.000 evra za projekte u sledećim oblastima:

– Ublažavanje emisija gasova sa efektom staklene bašte

– Prilagođavanje efektima klimatskih promena

– Očuvanje prirodnih apsorbera CO2/REDD plus program

– Očuvanje biodiverziteta

Finansiranje može da bude uvećano do 200.000 evra za projekte koji uključuju aktivnosti za ublažavanje i prilagođavanje. Trajanje projekata mora biti između šest i 24 meseca.

Grantove mogu dobiti samo neprofitne organizacije ili profitne organizacije koje nude neprofitni projekat.

Da bi ispunio uslove, projekat mora biti lociran u nekoj od zemalja sa liste DAC ODA koju objavljuje Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Organizatori očekuju veliki broj prijava, pa naglašavaju da samo ograničeni broj predloga projekata može biti izabran tokom svakog od predstojećih poziva za dodelu grantova, što je približno 20-35 godišnje, navodi se u oglasu (IKI Small Grants).

Fokus oglasa je pružanje podrške primeni Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (UNFCCC) u okviru sprovđenja Pariskog sporazuma, kao i Konvenciji o biološkoj raznolikosti (CBD) u rešavanju problema globalnog narušavanja biodiverziteta (Aichi ciljevi i ciljevi budućeg Globalnog okvira za biodiverzitet nakon 2020. godine). Agencije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *