Zbog klimatskih promena raste izloženost mikotoksinima

Zbog rasta temperature usled klimatskih promena, ljudi su više izloženi takozvanim mikotoksinima, prirodnim toksinima koje proizvode gljive koje se nalaze u određenoj hrani, stočnoj hrani i usevima, saopštila je Evropska agencija za životnu sredinu (EEA).

Toplija i vlažnija klima u delovima Evrope dovodi do povećane rasprostranjenosti mikotoksina koji predstavljaju značajan rizik po zdravlje.

– Klimatske promene menjaju ponašanje i distribuciju gljivica, potencijalno povećavajući rizik od izloženosti ovim toksinima. Povećane padavine, poplave i erozija zemljišta takođe mogu preneti ove toksine iz zemljišta u reke i podzemne vode – navodi se u saopštenju.

Toksini gljivica mogu poremetiti hormone, oslabiti imuni sistem, oštetiti jetru i bubrege, povećati rizik od pobačaja i biti karcinogeni, saopštila je EEA.

Određene grupe su u većem riziku od izlaganja mikotoksinima, a posebno su ranjive bebe i deca do tri godine, kao i trudnice i poljoprivrednici.

Ljudi mogu da unesu ove toksine konzumiranjem kontaminirane hrane, posebno žitarice i proizvode od žitarica, kroz vodu za piće zagađenu poljoprivrednim oticanjima ili udisanjem kod ljudi koji rade na usevima.

– Ekstremni vremenski događaji, kao što su obilne padavine ili dugotrajne suše, povećavaju stres kojem su biljke izložene, čineći žitarice, posebno kukuruz, ranjivijim na gljivične infekcije i kontaminaciju mikotoksinima – navodi se u saopštenju EEA.

Dodaje se da povećana kontaminacija useva može dovesti do nižih prinosa, time i do ekonomskih gubitaka, kao i do povećane upotrebe fungicida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *