Zaštita vinove loze od insekata i truleži grožđa

Na većini lokaliteta u Srbiji u toku je berba srednjestasnog sortimenta vinove loze, dok se kasnostani sortiment nalazi u fazi od šarka (BBCH 83) do faze omekšavanje bobica (BBCH 85),saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS).

Vizuelnim pregledom vinograda uočeno je prisustvo odraslih jedinki i larvi braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys). Kao posledica ishrane dolazi do gubitka tržišne vrednosti grozdova, a oštećene bobice su podložne napadu od strane gljive prouzrokovača sive truleži grožđa (Botrytis cinerea).

U lovnim klopkama postavljenim u zasadima vinove loze beleže se kontinuirani ulovi odraslih jedinki azijske voćne mušice (Drosophila suzukii). Štete na bobicama nastaju kao posledica samog čina polaganja jaja. Legalicom zasecaju pokožicu bobice i unutar nje ubacuju jaja. Oštećene bobice su podložne napadu od strane gljive prouzrokovača sive truleži grožđa.

Sa ciljem suzbijanja navedenih štetočina proizvođačima se preporučuje primena nekog od navedenih insekticida:

  • Šakal (lambda-cihalotrin) u količini 0,05-0,06 l/ha (karenca 14 dana) ili
  • Laser 240 SC (spinosad) u koncentraciji 0,008-0,01% (karenca 14 dana).

Vinova loza se nalazi u fazama kada je osetljiva na infekciju od strane gljive prouzrkovača sive truleži grožđa (Botrytis cinerea). Sa ciljem zaštite od navedenog patogena proizvođačima se preporučuje primena nekih od fungicida:

  • Libreto, Teldor 500 SC (fenheksamid) u količini 1 l/ha (stone sorte 7 dana, vinske sorte 21 dan) ili
  • Luna privilege (fluopiram) u količini 0,5 l/ha (stone sorte 7 dana, vinske sorte 21 dan) ili
  • Mevalone (eugenol+geraniol+timol) u količini 1,6-4 l/ha (stone sorte 7 dana, vinske sorte 3 dana).

Prilikom hemijskih mera zaštite treba voditi računa o karenci primenjenih preparata.

U zasadima u kojima je berba u toku ne preporučuje se primena hemijskih mera zaštite.

Sprovođenje tretmana se preporučuje u večernjim satima zbog visokih dnevnih temperatura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *