12 flaša francuskog vina i 320 uzoraka vinove loze vratilo se u Bordo, na jugozapadu Francuske, posle nekoliko meseci boravka u Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) u sklopu naučnog eksperimenta.
Vino kao i primerci loze od koje se prave čuvena vina Merlo (Merlot) i Kaberne Sovinjon (Cabernet Sauvignon vraćeni su 13. januara na Zemlju. Boce su potom prebačene u Bordo gde će biti upoređene sa ostalim vinima koja su na Zemlji imala iste uslove konzervacije kao u svemiru.
Tim povodom, istraživač Nikola Gom izjavio je da je to prvi program u cilju istraživanja svemirskog okruženja kako bi se odgovorilo na izazove buduće poljoprivrede na toplijoj Zemlji sa manje vode za piće. Boce vine su u ISS-u bile čuvane u istim uslovima kao na Zemlji, osim što nije bilo gravitacije.
„Kada se Zemljina okolina ponovo stvori u svemiru kao u ISS-u, jedini parametar koji se menja u odnosu na Zemlju je gotovo nulta gravitacija. To izlaže život na ISS-u ogromnom stresu“, rekao je Gom.
Biljke koje se izlažu novim okolnostima bi mogle da razviju veću otpornost na neke pojave kao što su klimatske promene na Zemlji.
„Ono što naučimo u vinskoj industriji, planiramo da razvijemo u drugim poljoprivrednim poljima“, dodao je Gom. Izvor Agencije