Cene svinjskog mesa su skoro duplo niže nego uoči Uskrsa. Proizvođači problem vide u uvozu, potrošači se nadaju da će trenutna situacija ostati nepromenjena, a Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije (PKS) kaže da je razlog smanjena potrošnja mesa u letnjem periodu. Međutim, nije došlo do odstupanja cene tovljenika, koja je oko 230 dinara po kilogramu žive vage, ističe Budimović za RTS.
Budimović kaže da Srbija jednostavno proizvodi manje svinjskog mesa nego što joj je potrebno.
,, Ovde je situacija da mi nemamo dovoljno svinjskog mesa, već za nekih 80% potreba, a tih 20% uvoza služi za preradu. Sve je u ponudi i tražnji. Najviše proizvođača svinja i tovljenika ima u Vojvodini, oko 45%. Od toga zavisi i cena.,, navodi Budimović.
Ukazuje da bi domaća proizvodnja trebalo da se poveća i da bude dovoljna za sopstvene potrebe, pa zatim i viškove koji će se izvoziti.
– Kada govorimo o uvozu mesa za preradu, najviše se uvozi iz Evropske unije, uglavnom iz Španije – istakao je on za RTS.
Navodi da svinjsko, kao i svako drugo meso, mora da se obeleži uz valjanu deklaraciju. Naime,ukoliko na etiketi ima srpsku trobojku (zastavu) to znači da su sirovine iz Srbije.
Apel Ministarstva poljoprivrede klaničarima je da češće kupuju domaće svinje i tovljenike, a Budimović naglašava da je mali broj domaćih svinja na tržištu.