Svetski dan jabuka – 21.oktobar

Jabuke, sa svojim šarolikim bojama i raznovrsnim ukusima, svrstavaju se među najpopularnije voće na svetu.Danas obeležavamo Svetski dan jabuka, tradiciju koja je započela 1990. godine u Velikoj Britaniji s namerom da se ljudi bliže upoznaju sa različitim sortama i bogatom istorijom ovog voća.

Ova omiljena voćka je iz porodice ruža, a vodi poreklo iz Azije, preciznije iz Kazahstana, Kirgistana i Tadžikistana. Putem Aleksandra Makedonskog, jabuka je stigla u grčki svet, a njen uzgoj se dalje širio kroz Rimsko carstvo ka severnoj i zapadnoj Evropi. Vremenom, jabuka je pronašla svoj put do Severne Amerike i Afrike. Jabuka je trgovačkim Putem svile iz Azije stigla u evropske zemlje. Kod nas se danas uzgaja na desetine sorti jabuka, a u ovim krajevima su tako dugo da za mnoge postoje autothone ,,stare sorte,, krstovača, kožara, šimširka, belojabuka, devojačka crvenka,budimka, đula….U Srbiji, jabuka raste na oko 25 hiljada hektara, a u zemlji se u proseku proizvede preko 300 hiljada tona godišnje, kaže struka .

Crvene, žute, zelene, slatke ili kisele – veoma su pristupačne i ukusne, zbog čega treba da budu na našem jelovniku svaki dan jer “jabuka na dan čuva zdravlje”.

Jabuke, kojih ima preko 8000 sorti, važe za veoma korisnu namirinicu koju ljudi svakodnevno konzumiraju. Ova zdrava voćka umanjuje rizik od raznih bolesti i donosi dosta benefita ako se jede često. Sve to opravdava činjenica da je jabuka jedino voće koje ima svoj dan.Jabuka ima malo kalorija, tek oko 50, a mnogo korisnih materija, kao što su vlakna, potasijum i vitamin C.Ovo voće pozitivno utiče na ljudski organizam tako što smanjuje holesterol i rizik od dijabetesa, štiti srce i jača kosti. Najbolje je da se jedu sveže, a mogu se uzimati sušene ili kuvane. Ako ih jedete sveže ne treba da ih ljuštite jer se najveći broj vitamina i antioksidanasa nalazi se u kori. Jedna jabuka ima između 80 i 150 kalorija.Jabuke su izvrstan izvor vlakana; jedna velika jabuka sadrži oko pet grama vlakana. Sok jabuke, meso jabuke i jabukovo sirće imaju visok sadržaj kiseline. Ovaj blagotvorni spoj pomaže u lečenju stanja poput sindroma hroničnog umora i žučnog kamenca. Sok od jabuke se nekada propisivao kao antidepresiv. Zelene, žute ili crvene, slatkaste ili prokiselne – sve su jednako korisne za zdravlje.

Od mitskog para do apl računara

Po nekim verovanjima jabuka predstavlja zabranjeno voće, oda Adama i Eve, pominjana je u mnogim bajkama, u modernoj istoriji je simbol zdravlja i vitalnosti a svi je opravdano zovu – kraljicom voća.Ipak jedna jabuka je krajem 17. veka odigrala istorijsku ulogu u razvoju nauke.Engleski fizičar Isak Njutn, čovek kojem svet duguje objašnjenje zašto predmeti ne lebde nego se zakucavaju za tlo, navodno je došao na ideju o postojanju gravitacije videvši jabuku kako pada sa drveta.Kada je spazio jabuku kako se odvaja od drveta i pada direktno naniže, Njutn se zapitao zašto je pala baš tako, a ne u stranu ili na gore.Svojevrsna oda Njutnovom otkriću danas je jabučica koja svetli na laptopovima i srebri se na telefonima – logo američkog proizvođača Epl.Osmislio ga je Ronald Vejn 1976. godine, a želeo je da prikaže voćku koja je inspirisala važno naučno otkriće i to nakon što je došlo vreme da se penzioniše prvobitni logo kompanije – Isak Njutn.Logo sadrži i aluziju na biblijsku priču – jabuka je gricnuta.

Опис фотографије није доступан.

Koje su najpoznatije sorte jabuka u Srbiji?

U Srbiji je vodeća sorta jabuke još uvek Ajdared sa učešćem od 20 do 25 odsto u strukturi proizvodnje, mada poslednjih nekoliko godina postoji primetan trend uvođenja drugih vrsta kao što su Greni Smit, Zlatni Delišes i Jonagold.

  • Zlatni delišes Ova zimska sorta jabuka je dobijena krajem 19. veka u SAD.Vlasnik jednog rasadnika – Pol Stark, nadenuo joj je ime Golden delicious, a masovna proizvodnja je počela 1916. i danas je najzastupljenja sorta jabuka na svetu.
  • Greni smit Ova jabuka vodi poreklo iz Australije.Sorta greni smit je pogodna za plantažni uzgoj, a berba počinje krajem oktobra.Meso je hrskavo, kiselkastog ukusa, slabe arome sa manjim količinama šećera.U kontinentalnim predelima dobija crvenkastu boju po kožici.Kao oprašivač dobar je za druge sorte.
  • Ajdared Ajdared je američka sorta (Idaho red) nastala 1935. godine i danas je najpopularnija jabuka u Srbiji.Ima krupan i lep plod dobrog ukusa i može dugo da stoji, a da se ne pokvari.U Srbiji je 67 odsto površina pod tom sortom jabuka.
  • Jonagold Sorta jonagold proizvedena je prvi put u SAD, a u masovnu proizvodnju je uvedena 1968. godine.Ima visoku produktivnost, a berba je krajem septembra.Karakteristična je sorta za čuvanje u hladnjačama.Meso je zeleno žućkasto, sočno, diskretne arome i kislekasto-slatkastog ukusa.

Crna dijamantska jabukanajskuplja!

Crna dijamantska jabuka raste samo na jednom mestu, a za njen neobičan izgled zaslužno je upravo podneblje gde raste. Crna dijamantska jabuka izgleda gotovo nestvarno. Spolja je gotovo crna i uglačana poput dijamanta. Mnogi tvrde da je, zapravo, reč o jednoj vrsti kineskog crvenog delišesa, ali da je zbog vremenskih uslova u kojima se gaji plod jabuke dobio tamno ljubičastu boju, gotovo crnu.Naime, ove jabuke rastu u Ningčiju, malom gradu u planinama Tibeta, na visini od 3100 metara, gde dobijaju mnogo utraljubičastih zraka tokom dana. Međutim, tokom noći temperatura se drastično smanjuje, što uzrokuje da koža ploda postane veoma tamna. Meso jabuke je svetlo kao i kod svake druge jabuke, a kažu da su izuzetno slatke i hrskava zbog ove jedinstvene geografske karakteristike.Kako prenose lokalni portali, niske noćne temperature su neophodne kako bi se postigla ova boja, ali je posledica da su prinosi po stablu jako mali. Samo 30 posto plodova ispunjava standard boje kako bi jabuke mogle da se prodaju kao crne dijamantske jabuke. Naravno, to je dovelo do toga da se prodaju samo u ekskluzivnim prodavnicama i to po ceni od oko 6 eur po komadu.

 ‘Jabuka razdora’? Prema starogrčkom mitu boginja razdora po imenu Erida se naljutila što je drugi bogovi nisu pozvali na slavlje. Zato je odlučila da među zvanice baci jabuku sa natpisom ,,Najlepšoj,,. Boginja braka Hera, boginja rata Atena i boginja ljubavi Afrodita su se posvađale kome će pripasti.Vrhovni bog Zevs nije dozvolio da bilo ko od bogova bude sudija, pa je naredio da pođu jednom smrtniku, Parisu, da on presudi.Boginje su mu obećavale razne stvari za uzvrat ako baš njima da jabuku, ali je Afroditino obećanje bilo najprimamljivije – rekla je da će mu dati Helenu, suprugu trojanskog kralja Menelaja. Afrodita je dobila jabuku, a obećanje je ispunjeno. Tako je kaže mit počeo Trojanski rat.

Od ljubavi do mržnje kroz vekove

U srpskoj tradiciji, jabuka je simbol ljubavi i plodnosti, ali i mržnje .Tradicionalno je bila deo ceremonije veridbe – buduća svekrva ponudila bi snaji pozlaćenu jabuku sa ruzmarinom, a ako devojka prihvati, govorilo se da je uzela jabuku. Do danas se održala tradicija gađanja jabuke na venčanjima,odnosno pri dolasku svatova po mladu. Jabuka bi se postavila na kakav visok cilj i najbolji nišandžija ili mladoženja bi skidao jabuku. Ovaj čin u našoj etnografskoj kulturi predstavlja kult plodnosti. Jabuka se daruje uz želju za dobro zdravlje, ali i kao zalog ljubavi. Otud se jabuka često spominje u svatovskim pesmama i obredima…”Gađa kroz prsten jabuku”, zelena jabuka je metafora za nezrelu devojku, a zlatna za osobu neprocenjive vrednosti. Na žalost, slanje i primanje jabuke u narodnim pesmama označava poziv na dvoboj.

Jabuka je opevana u brojnim pesmama kako starije istorije tako i novije folk i pop kulture.„Imao sam od zlata jabuku, pa mi danas pade u Bojanu”, kaže narodna pesme pretkosovskog ciklusa ,,Zidanje Skadra,, a metafora se odnosi na voljenu ženu. Međutim, jabuka kao reč za tepanje nije bila rezervisana samo za žene – „Oj, Stojane, jabuko od zlata”, navodi se u pesmi Ropstvo Janković Stojana, koja spada u hajdučke i uskočke.Ova metafora je tako univerzalna da je uspela da se useli i u autorsku muziku koja je nastajala mnogo vekova kasnije. Osim u ,,narodnim,, kasnije folk pesmama čak su i roker uvrstili ovu voćku u svoje repertoar pa je tako Yu grupa u refren glasno opevala „Moja si od zlata jabuka”. Jedna pop rock grupa iz Sarajeva postoji od osamdesetih pod nazivom ,,Crvena jabuka,,Svakako najjepše, najtoplije i najslađe izgovorene reči dolazile su od naših baki, majki…te su tako „Jabuko moja”, govorile su iz milošte naše bake, „rodila sina ko jabuku”, „lepa ko rumena jabuka”…

Jesen je pravo vreme za sadnju kraljice voća, te ovih dana pripremite zemljište za sadnju ako to još niste učinili. Sdanja se može obaviti do prvih mrazeva a vi odaberite kvalitetne, proverene, po mogućstvu trogodišnje sadnice za ovaj posao. Važno je da se ne sadi u smrznutu i previše vlažnu zemlju. Jesenjoj sadnji treba dati prednost, jer se posađene sadnice bolje primaju i u toku zime obrazuju jači korenov sistem i brže rastu u prvim godinama nakon sadnje.Za gajenje jabuke idealni su blago zatalasani i nagnuti tereni sa kojih hladan vazduh otiče, odnosno vrši se drenaža terena za vreme prolećnih mrazeva. Na takvim terenima za gajenje jabuke najbolje su severne ekspozicije ali se uspešno mogu koristiti i ostale. Najlošije su jugozapadne pozicije jer je na njima najjače osunčavanje pa je česta pojava ožegotina na plodovima, najintenzivnije je isušivanje zemljišta, a moguće je i izmrzavanje debla i pojedinih delova krune tokom zime. Obezno uraditi analizu zemljišta pre bilo kakvih radova! Izbor sorti jabuke za gajenje je veoma značajan sa aspekta rentabilnosti proizvodnje. Kada se zasniva novi zasad jabuke, za svaku lokaciju treba izabrati odgovarajuću sortu, koja u skladu sa sopstvenim prirodnim kvalitetima, nudi najveću šansu za redovne prinose i dobar kvalitet plodova. Poseban značaj u integralnoj proizvodnji jabuke imaju sorte koje su otporne na pojedine prouzrokovače oboljenja, čime se može značajno redukovati potreba za tretiranjem fungicidima. To znači smanjenje troškova proizvodnje ali i zagađenje prirode. Njaveći neprijatelji u proizvodnji ovog voća su patogeni koji izazivaju čađavu krastavost, pepelnicu i bakterioznu plamenjaču. Otpornost prema prouzrokovačima bolesti ne znači istovremeno i potpunu oslobođenost od korišćenja pesticida, pošto nijedna od stvorenih sorti nije otporna na oštećenja od insekata.

ZA KRAJ PAR ZANIMLJIVOSTI

Polovina svih listopadnih voćaka koje se koriste za proizvodnju voća su stabla jabuka. Zemlje koje proizvode većinu ovih stabala su Kina, Sjedinjene Države, Poljska, Italija i Turska, pri čemu Kina prednjači sa blizu,, 50 odsto,, ukupne proizvodnje jabuka na svetu. Stablima jabuke treba najmanje četiri do pet godina da počnu da daju plodove, a prinos dobro negovanog stabla jabuke iznosi između 80 i 150 plodova po sezoni. Jedna jabuka ima između šest i 10 semenki. Jabuke plutaju zato što sadrže oko 25 odsto vazduha. Potrebne su tri jabuke za pripremu jedne čaše soka. Kad je Džon Glen, prvi Amerikanac koji je kružio oko Zemlje, poleteo na svoj prvi svemirski let, kao deo svojih obroka je imao i kašu od jabuka u tubi.

Ako smo doprineli da jabuku uvrstite u svakodnevni obrok uspeli smo makar delimično u našoj nameri.Japanska poslovica kaze: ,,Ako hoćeš da budeš srećan jedan dan-napij se. Ako hoćeš da budeš srećan nedelju dana-oženi se. Ako hoćeš da budeš srećan celog života zasadi voćnjak ili vrt! Pa, SREĆNO! S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *