Smotaci ugrožavaju plodove bresaka i šljiva

 U zasadima kasnih sorti bresaka i srednjih i kasnih sorti šljiva u toku je sazrevanje plodova, koji su u ovoj fazi pod povećanim rizikom od napada breskvinog i šljivinog smotavca, kao i od zaraze patogenima koji izazivaju trulež. Upravo u ovom osetljivom periodu, neophodno je pravovremeno reagovati, naročito proizvođači koji plodove planiraju za izvoz, jer se radi o organizmima koji mogu biti razlog odbijanja pošiljki!

MONITORING ŠTETOČINA NA TERENU – TRENUTNA SITUACIJA:

 Breskvin smotavac: u toku je piljenje gusenica druge generacije, a u regionima Novog Sada, Rume, Smedereva, Kragujevca u toku je let i polaganje jaja treće generacije i u narednim danima se očekuje piljenje gusenica.

 Šljivin smotavac: u svim voćarskim rejonima prisutno je intenzivno piljenje gusenica druge generacije.

Obe štetočine direktno napadaju plodove i mogu ozbiljno ugroziti prinos, kvalitet i izvozni potencijal voća.

RIZIK OD TRULEŽI PLODOVA – NAJAVLJENE PADAVINE

Prema trenutnim najavama meteorologa (Izvor: RHMZ, vidi link) od utorka se za pojedine delove naše zemlje najavljuju padavine i pad temperature. U ovakvim uslovima postojaće rizik za zarazu plodova prouzrokovačima truleži, pogotovo jer je u voćnjacima prisutan jak pritisak štetočina koje dodatno pospešuju razvoj truleži.

 ZA PROIZVOĐAČE KOJI IZVOZE:

Pojedine gljive iz roda Monilinia kao i breskvin smotavac su karantinski štetni organizmi u pojedinim zemljama u koje se izvozi naše voće. Proizvođači koji su orijentisani ka izvozu treba da primene mere suzbijanja sa posebnim oprezom, jer upravo je njihovo prisustvo često razlog za odbijanje pošiljki !

 VAŽNE NAPOMENE:

U zasadima gde je berba u toku ili je vrlo blizu, ne preporučuje se hemijska zaštita!

Obavezno poštujte karencu kako bi plodovi bili bezbedni za potrošnju!

Zbog visokih dnevnih temperatura, tretmane sprovoditi u večernjim satima, kada temperatura padne ispod 25°C.

Više informacija o izboru preparata možete pogledati na našem portalu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *