Slaba aktivnost na Produktnoj berzi

U nedelji za nama preko Produktne berze ukupno je prometovano 1.165 tona robe, (11,74 odsto manje nego prethodne nedelje), čija je finansijska vrednost  iznosila 26.533.000,00 dinara. Na tržištu je bila primetna izuzetno slaba aktivnost svih tržišnih učesnika. Primat u trgovanju zauzeo je kukuruz, dok je sojino zrno izostalo iz trgovanja.

Tokom cele nedelje, na tržištu kukuruza, prisutan je bio cenovni spred ponude i tražnje, što je znatno otežavalo zaključenje berzanskih ugovora. Pored nivoa aflatoksina u kukuruzu, značajna razlika u ceni, bila je primetna i u zavisnosti od pariteta. Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom opsegu od 18,20 do 19,80 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 18,88 din/kg bez PDV-a ( 20,77 din/kg sa PDV-om), pokazujući pad cene od 0,36 odsto u odnosu na sedam dana ranije. U ukupnom nedeljnom prometu kukuruz je učestvovao sa 58 odsto udela.

Pšenicom se trgovalo u cenovnom opsegu od 21,00 do 23,10 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 22,33 din/kg bez PDV-a ( 24,56 din/kg sa PDV-om), pokazujući pad cene od 1,80 odsto u odnosu na prethodnu sedmicu. Trgovalo se i pšenicom sa većim sadržajem proteina (14 odsto) na jedinstvenom cenovnom nivou od 26,00 din/kg bez PDV-a. Tržište pšenice tokom čitave nedelje bilo je izuzetno mirno, sem poslednjeg radnog dana kada je na tržištu bila primetna povećana tražnja za pšenicom sa 11-11,5 odsto proteina.

Na tržištu soje ne beleže se promene u odnosu na prethodnu nedelju. Izuzetno slaba aktivnost učesnika i na strani ponude i na strani tražnje rezultirala je izostankom prometa.

Stočni ječam sa HL 62kg nuđen je po ceni od 21,50 din/kg bez PDV-a.

Veštačko đubrivo nuđeno je u formulaciji NPK 12:32:16 25/1 po 64,55 din/kg bez PDV-a, NPK 8:20:30 25/1 po 63,97 din/kg bez PDV-a, NPK 10:26:26 25/1 po 63,97 din/kg bez PDV-a. Cena za NPK 15:15:15 25/1 iznosila je 51,05 din/kg bez PDV-a, za NPK 16:16:16 25/1 52,81 din/kg bez PDV-a, dok se KAN,mađarski nudio u cenovnom rasponu od 33,45 do 34,04 din/kg bez PDV-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *