Siva trulež ploda jabuke prouzrokuje fitopatogena gljiva Botrytis cinerea Pers., koja je rasprostranjena širom sveta i predstavlja jednu od značajnih bolesti uskladištenih plodova jabuke i drugih voća. U voćnjaku pri proizvodnji, ali i na uskladištenim plodovima jabuke to je jedna od najdestruktivnijih i ekonomski najznačajnijih bolesti. Veoma je česta i na plodovima jabučastih, koštičavih, citrusa i raznih vrsta tropskih i suptropskih voćaka. Poznata je i kao „gnezdasta“ trulež, jer može prouzrokovati velike gubitke zbog sposobnosti sive truleži jabuke da se tokom skladištenja širi sa inficiranih na susedne zdrave plodove.
Početni simptomi bolesti na plodovima jabuke se uočavaju u vidu bledih žutosmeđih pega nejasnih ivica. Pri povoljnim uslovima za razvoj parazita pege se šire, a obolelo tkivo ploda postaje tamnosmeđe , sa jasnom izraženom ivicom tamne boje. Na crvenim plodovima jabuke se oko lenticela često mogu zadržati tamne pege, čak i kada su plodovi potpuno istruleli. Takvi oboleli plodovi imaju pegav izgled, pa i zbog toga potiče naziv „tačkasta trulež“. Potpuno truo plod često izgleda kao da je pečen. U kasnoj fazi bolesti trulo meso ima sladunjav miris. U uslovima visoke vlažnosti, na istuliloj površini ploda gljiva stvara karakterističnu prljavosivu navlaku, koju čini micelija sa konidioforama i obiljem konidija patogena. Dok se u nekim slučajevima formiraju i sklerocije crne boje. U neadekvatnim uslovima skladištenja, transporta ili prodaje, bolest se može lako preneti na ostale plodove i izazvati njihovu brzu trulež.
Mere koje su potrebne da bi se ostvarili dobri rezultati pri suzbijanju sive truleži ploda jabuke, je primeniti inegralne mere suzbijanja. Ove mere podrazumevaju korišćenje različitih mehaničkih, higijensko-sanitarnih, agrotehničkih, pomotehničkih, bioloških i hemijskih mera, kako u voćnjacima tokom gajenja jabuke, tako i u hladnjačama (tokom čuvanja plodova).
Kako bi se suzbio ovaj patogen i smanjila oštećenja tokom čuvanja plodova jabuke, potrebno je prvenstveno sprovesti kvalitetnu i pravovremenu zaštitu plodova jabuke u voćnjaku, kao i što bolje sprovesti fitosanitarne i mehaničke mere u voćnjaku, pri čemu treba redovno uklanjati prezimljujuće izvore inokuluma. Tokom vegetacije posebnu pažnju treba posvetiti hemijskoj zažtiti, kako bi se plodovi bolje sačuvali od patogena. Posebno veliki značaj ima zadnje tretiranje fungicidima pred berbu plodova jabuke. Za preporuku je sprovođenje agrotehničke i pomotehničke mere koje se sprovode pri gajenju jabuke u voćnjaku koje uključuju optimalnu gustinu sadnje, pravovremeno navodnjavanje, izbalansirano đubrenje, redovno suzbijanje štetočina, bolesti i korova.
Za uspešno čuvanje uskladištenih plodova jabuke imaju različite mere koje treba preduzeti tokom i nakon berbe plodova ( berba plodova sa optimalnom zrelošću, izbegavati povređivanje plodova pri berbi, pakovanju i transportovanju). Sortiranje i odvajanje svih povređenih i obolelih plodova pre unošenja u skladište. Dezinfekcija ambalaže i skladišta pre unošenja plodova i korišćenje optimalnog režima skladištenja (optimalna temperatura, vlažnost sadržaj SO2 i etilena). Sve ove mere je potrebno sprovesti kako bi se ekonomski gubici koji ovaj patogen prouzrokuje ako ne potpuno izbi, onda bar sveli na tolerantnu meru. Autor teksta dipl. inž Branko Galović PSSS Kraljevo