Setva raži

Raž, kao i ostala prava žita ima dve forme, ozimu i jaru. Ozima raž treba biti posejana do 20. septembra, uz mogućnost setve i u prvoj polovini oktobra ili čak do kraja oktobra, ukoliko postoje uslovi koji će obezbediti dobro bokorenje i razvoj biljke do zime. Sorte jare raži seju se krajem februara ili početkom marta ukoliko se gaji u ravničarskim područjima, a u brdsko-planinskim do kraja marta.

  Setva merkantilne raži izvodi se na međuredno rastojanje 10-12 cm, a ukoliko su u pitanju sorte bujnijeg stabla i intenzivnijeg bokorenja setva se može obaviti i na veća međuredna rastojanja.    Dubina setve zavisi prvenstveno od osobina zemljišta. Setva se obavlja na dubinu od 2,5 cm kada se izvodi na dobro pripremljenom, blago zbijenom i umereno vlažnom zemljištu, dok na lakšim, peskovitim povećava se dubina za 1-2 cm. Količina semena za setvu zavisi od sklopa, kvaliteta semena, od pripreme zemljišta i vremena setve i kreće se od 120-250 kg/ha.

   Raž se može gajiti u združenom usevu, obično sa grahoricama, stočnim graškom i uljanom repicom, pa u tom slučaju, pri setvi je potrebno 15-20 kg/ha raži, 90-100 kg/ha graška ili 120-130 kg/ha grahorice uz dodatih semena uljane repice u količini 1-2 kg/ha.

Autor Jovana Knežević, savetodavac za ratarstvo  i povrtarstvo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *