Promenom sortimenta jagode čuvaju dobit

Čišćenje useva i bokora jagode je odličan start za novu sezonu prošlogodišnjih i starijih zasada jagode. U standardne operacije ubrajamo uklanjanje korova, đubrenje  i zaštitu useva, a čišćenje bokora je specifično za jagode i obavlja se pre đubrenja i zaštite useva. U kontitnentalnim područjima, čišćenju zasada jagode se pristupa početkom marta, odnosno čim vremenske prilike to dozvoljavaju, čime se povećava prinos i umanjuje mogućnost pojave oboljenja. Kako su uspeli da odrade ovaj važan startni poso proveravamo kod najvećih proizvođača jagode u kraljevačkom kraju, porodice Starčević iz Trešnjara

     Uzgajivači jagode, amateri i profesionalci, sa prvim danima proleća imaju pune ruke posla, koji kreće sa čišćenjem useva i bokora jagode. Ovo je zahtevan posao, koji traži mnogo vremena, rada i znanja, ali bez obavljenog prolećnog čišćenja, prinos jagode se može smanjiti i za 70%. Zasadi koje se čiste imaju niz prednosti: veći je prinos, plodovi su krupniji i sa većim procentom suve materije, bolje je zrenje plodova i obojenost, smanjuje se pojava bolesti i napad štetočina. Inače ovaj posao se ranijih godina obavljao uglavnom u sredinom marta. Očigledno da je ovogodišnji Kalendar nešto drugačiji u odnosu na datum.na zadatu temu odgovore nam daje Milinko Starčević, odgajivač jagoda

,,Prošle godine smo imali potpuno drugačiju situaciju. U većini parcela čišćenje u jagodama je bilo završeno u trećoj dekadi marta. Ove godine povratak niskih temperature i snežnih padavina su ovaj posao pomerili za početak aprila, neki tek ovih dana počinju sa tim radovima.,Kada se temperarure ustale na 5-6 °C započinje se sa čišćenjem zasada jagode i njegovim prolećnim forsiranjem. Staro sasušeno lišće, donji listovi koji dodiruju malč foliju, promrzli i li ljubičasti listovi sa deficitom fosfora se uklanjaju i iznose iz plastenika. Na jednom bokoru se ostavljaju 2-4 bokornice, koje su najbolje razvijene.Vreme čišćenja utiče na početak plodonošenja. Treba računati na to da od trenutka čišćenja, za oko dva i po meseca, počinje plodonošenje i da se tako može uskladiti termin čišćenja zasada i termin plodonošenja. Tako računajući berba će ove godine kasniti u startu, mada vidim i da će temperature imati stalna kolebanja, što opet nije dobro,, pojašnjava ovaj iskusni proizvođač

Porodica Starčević iz Trešnjara najveći je proizvođač jagoda na otvorenom u kraljevačkom kraju. Kažu da im je prethodna godina bila jedna od najtežih od kada se bave ovom proizvodnjom.

,, Prošla godina nije bila povoljna za nas jagodare. Sve do trenutka berbe smo uspevali da odolimo svakakvim iskušenjima i poslovima, međutim sa berbom je krenula kiša, trulež, cena koja je počela da pada i kada sve saberemo to se odrazilo na sveukupne naše prihode.,, ističe Strčević

Ovih dana privode kraju čišćenje plantaža i pripremu za sezonu koja će usled hladnog i snežnog marta kasniti minimum 15 dana. Kasnija berba neće biti jedini problem za jagodare već i tržište budući da je ukrajinska kriza stvorila otvorila nova, teža pitanja. Naš domaćin nije bio toliko dalekovid ali je poučen nesigurnim otkup konzuma uradio sledeće.

,, Mi smo se već pre par godina prestrojili da tako kažem. Naime mi smo konzumnu jagodu zamenili za industrijsku jagodu na najvećem delu naših plantaža, što se sada pokazalo ispravnim. Kako čujemo na terenu ko bude imao ovu industrijsku jagodu taj neće biti u problemu, međutim oni koji su imali konzumnu jagodu i koji su bili vezani za rusko tržište verovatno će imati ove godine muke oko prodaje i plasmana. Mada ako se sitacija sa Ukrajinom i Rusijom smiri do berbe možda i ne bude tako. Mi smo prvih godina radili ugovoreni konzum za Francusku, Rusiju, bilo je čak pregovora i za Japan, međutim ako niste vezani za ozbiljnog partnera sve je to nesigurno. Drugo mi kao tržište potrošača nemamo naviku da konzumiramo u većim količinama bobičasto voće, što nama ne ide u prilog,, kaže Milinko

Inače naši domaćini skoro pa kompletnu proizvodnju rade, već dve decenije na zakupljenoj zemlji. Na tih 6 hektara sada dominira zenga.Plantaže obnavljaju svake druge godine. Jagoda je u odličnoj kondiciji i ukoliko ne bude jačih ekstrema u vremenskim uslovima, na šta ne mogu da utiču, može se očekivati dobra godina. Ono što nije dobro to je znatno skuplja proizvodnja, mada optimizam uliva interesovanje kupaca.

,, Otišao je taj repromaterijal, hemija, zaštita, prihrana od 50-60% u odnosu na prošlu godinu. To je mnogo, naročito ako sada ne znamo koja će biti cena. Ulaže se ,, na slepo,,. Sav novac koji zaradite u jednoj godini, a već sam pomenuo da nam prošla godina i nije bila naklonjena morate da čuvate za ulaganje u ovu. Mi na sreću radimo i uslugu od postavljanj bankova do sadnje i održavanja, tako da dopunjujemo budžet za planiranje proizvodnje po potrebi. Srećna je da kažem okolnost da nam se već javljaju neki kupci da napravimo Ugovor o prodaji, međutim ne žurimo i čekamo još povoljniju cenu, koja bi trebala ove godine shodno svim imputima i kretanju na tržištu da bude veća,, pojašnjava sagovornik

Vidimo da je deo plantaža pokriven agrilom, čini se pametna odluka….iskustvo je važno baš koliko i znanje.

,, Ta jagoda ispod agrila je konzumna i čisto za kraljevaćko tržište. Vidite to su prve pare i računamo da će ta cena biti nešto viša, jer prve jagode imaju bolju cenu i kupuju se. Ta parcela je uvek odvojena za naše stare kupce u ovom kraju, inače se kao što sam rekao baziramo uglavnom na ovu industrijsku jagodu u izvozu.,,

Sve što je bilo neophodno Starčevići su primenili od znanja, rada, agrotehnike. Ostaje da čekaju, jer za jagodare na otvorenom godina zna da krene po zlu baš u vreme berbe, zbog čega je teško kalkulisati očekivan rod.

,, Gledajte sad su ulaganja velika a koliko će da rodi to ne zavisi samo od nas. Do nas što je bilo mi smo uradili sve što je trebalo u startu, dalje pratimo situaciju i tako radimo dalje tretmane i prihranu. Mnogo se uložilo, samo je trebalo 60 dnevnica isplatiti za čišćenje, ne računajući ništa drugo, to su žive pare! Onda čekate do berbe, strepite, pa opet iz početka. Ali kažem, ne žalimo sve smo podigli i uradili kako treba i naravno da se nadamo dobrom rodu. E sad malo zavisi i da nas pogleda ,,odozgo,, i to ne malo nego dosta jer je bilo svakakvih godina i sa kasnim mrazem i velikim kišama ili gradom u berbi. E sad ako pogleda ,,On,, biće sve kako treba.,, nada se naš domaćin

Bilo je boljih ali i lošijih godina, neki su odustajali, neki menjali delatnost. Upućeniji tvrde da će jagoda biti i do 300 dinara, malina čak do 800. Ipak šta je realnost? Oni su silom prilika na zakupljenoj zemlji kažu postali poljoprivrednici i baš zbog togane odustaju.

,,  Realnost ćemo da vidimo relativno brzo, krajem maja meseca. uz osmeh ali i strepnju konstatuje  Starčević A, to što nismo odustali?! Radimo porodično ovo već dvadeset godina, nismo odustali ni porodično ni poslovno, pokušavamo tolike godine da opstanemo na tržištu jer smo večiti borci i mislim da baš zbog te borbe opstajemo. Uspeh je prevashodno što smo ostali porodično u ovoj priči i kada ide dobro i kada ne ide dobro. Složno prolazimo kroz sve faze pa danas kada je berba nama dođu čak i unučići da pomognu.Znači tu smo…..zaključuje sagovornik

Obećali smo dolazimo na berbu uz želje da im bude rodna i zlatna, a onda i na sadnju, jer su usavršili bankovanje i sadnju jagoda, koja čini se bez obzira na silne problem postaje sve interesantnija za proizvodnju u Srbiji imajući podatak da se površine svake godine uvećavaju pod ovim voćem. S. C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *