08. januara 2021.
Tajlandski inovator Sorawut Kittibanthorn usavršava postupak pretvaranja perja u hranu, pise All about feed. On trenutno traži način kak da finansira nastavak istraživanja kako bi došao do najboljeg postupka kojim se hranljive materija, koje se nalaze u perju, pretvorile u proteinima bogatu hranu.
Milioni tona perja se bace svake godine. Tajlandski istraživač kaže da perje sadrži proteine i ukoliko bi se našao način da se oni upotrebe, povećala bi se količina hrane ali i smanjio otpad.
Kako se navodi u Evropi se godišnje baci 2.3, miliona tona perja, a zahvaljujući porastu potražnje za živinom u Aziji količina perja koja se baci za kratko vreme porasla je za 30 odsto. Istraživanje o upotrebi proteina iz perja još treba da se razvija, ali tajlandski naučnik je već napravio prototipe proteinskih proizvoda preradom perja koji su ocenjeni pozitivno.
S.K.