Ovogodišnja proizvodnja povrća, samim tim i paprike imala je prilično problema naročito na otvorenom. Od njive do trpeze dug je put za proizvođače put a da biali čini se i za kupce. Cene variraju u zavisnosti od vrste i kvaliteta, ali je jasno da će mnogi potrošači morati da izdvoje značajno veće sume nego ranije ili će smanjiti količine zimnice za zimu.
Sezona paprike u Srbiji ove godine donosi specifične izazove. Iako je paprika oduvek imala centralno mesto na srpskim trpezama, posebno tokom pripremanja zimnice, klimatske promene sve više komplikuju situaciju za proizvođače. Suša koja je zahvatila veći deo zemlje uzrokovala je značajno niže prinose, čak i u regionima poznatim po uzgoju visokokvalitetne paprike. Visoke temperature i manjak padavina ne samo da su smanjili količinu paprika koje stižu na pijace, već su uticali i na njihov kvalitet, smanjujući veličinu plodova i otpornost na štetočine.
Prema podacima iz različitih izvora, prinosi paprike su u nekim delovima Srbije niži za čak 30% u odnosu na prošlu godinu. Ova situacija će imati direktan uticaj na cenu, što već postaje vidljivo na pijacama, gde su kupci ove godine suočeni sa rastom cena za oko 20% u odnosu na isti period prethodnih godina. Poseban problem predstavlja i smanjena ponuda paprike za industrijsku preradu, što će dodatno uticati na cene prerađenih proizvoda, uključujući ajvar, turšiju i druge popularne specijalitete koji se prave od ovog povrća.
U mnogim domaćinstvima u Srbiji, septembar je mesec pripremanja zimnice, kada se kuhinje ispunjavaju mirisima pečenih paprika i začina. Paprika nije samo povrće – ona predstavlja vezu sa tradicijom i način da se sačuva deo prošlosti kroz recepte koji se prenose generacijama. Iako će mnogi ove godine možda biti primorani da smanje količinu koju pripremaju zbog viših cena, ljubav prema ajvaru i drugim domaćim delicijama ne jenjava.
Na pijacama, prodavci su svesni izazova, ali kupci ne odustaju od potrage za najboljom paprikom. „Iako su cene više nego prošle godine, ljudi i dalje dolaze i kupuju. Istina na pijacama je sve više nakupaca jer je na gazdinstvima sve manje radnika pa dan ne treba gubiti na ,,krmenju,, na pijačnoj tezgi. Kome se posreći da robu istovari na kvantaš taj brže i dođe do novca, istina manjeg iznosa ali….šta je tu je. Paprika je svakako neizostavna u našem jelovniku, a kad dođe vreme za zimnicu, nema odlaganja pripreme .Cene variraju u zavisnosti od vrste i kvaliteta, ali je jasno da će mnogi potrošači morati da izdvoje značajno veće sume nego ranije. Ipak, bez obzira na izazove, miris ajvara u domaćinstvima širom Srbije ostaje simbol predstojeće zime. Tradicija pripremanja zimnice možda je suočena sa sve većim ekonomskim i klimatskim izazovima, ali srpske porodice neće odustati od svog rituala, čak i kada cena teglice ajvara postane “paprena”.
Trenutna cena paprike na pijaci u Kraljevu je šarolika pa tako za ajvarušu na kvantašu morate izdvojiti od 130-150 dinara dok je na tezgama nešto skuplja, babura košta od 150 -230, paprika parajskinja je 180, dok je cena somborke od 150 do 200 dinara. Primetan je rast cene paradjza koji dostiže 180 dinara dok je cena kupusa i plavog patlidžana u padu a nema ni velike potražnje. Kupovina bi tek trebala da se zahutkava narednih dana a povrtari očekuju da ih miholjsko leto neće izdati.
Kada govorimo o ,,gotovoj zimnici,, cena ajvara je uglavnom malo pakovanje od 400-600 dinara dok je ,,klasična,, tegla 800 odnosno 1.000 dinara. Iskusne domaćice kažu da je za jednu teglicu srpskog delikatesa potrebno 3-4 kg paprike pa vi izračunajte šta vam je činiti, jer papriku treba oprati, osušiti, ispeći oljuštiti, samleti i dobro upržiti….kako god ….Prijatno!