Uvoz je prošle godine ugrožavao tržište, ali ove godine beležimo pomake, farme opstaju, a potrošači neće plaćati skuplje meso
Kada se povede priča o svinjarstvu, već godinama unazad nema mnogo toga pozitivnog što bi se moglo čuti. Poljoprivrednici broje gubitke, farme se gase, a rafovi u supermarketima puni su mesa iz uvoza. Tokom prošle godine uvezeno je više od 50.000 tona mesa, što je ostavilo duboke tragove u ovom sektoru. Jedno od prvih pitanja koje je postavljeno novom-starom ministru po stupanju na dužnost bilo je upravo vezano za stanje u svinjarstvu. Njegova poruka o mogućim rešenjima i sastanci sa udruženjima proizvođača podigli su očekivaja.
U poslednjih pet godina uvoz svinjskog mesa porastao čak za 300 do 500 odsto, a tokom samo prošle godine uvezeno više od 50.000 tona smrznutog mesa i 500.000 prasadi, jasno je da je uvoz diktirao pravila igre. To je dovelo do obaranja otkupnih cena, što je mnoge farme dovelo do ivice gašenja. Međutim, situacija se u toku ove godine izmenila, uvoz je u aprilu izostao, pa se u julu čak može očekivati nestašica mesa.
Unija odgajivača svinja Srbije, zajedno sa proizvođačima iz Mačve i Bačke, postigla je saglasnost o preporučenoj otkupnoj ceni tovnih svinja od 245 dinara po kilogramu bez PDV-a, koja će važiti do 31. oktobra ove godine.
Ovu odluku podržale su i velike firme kao što su Almex, Delta Agrar, Knez Agrar i druge. Cena je formirana na osnovu realnih troškova tova, a cilj je da se unapredi domaća proizvodnja, poveća broj krmača, zaustavi uvoz prasadi i svinjskog mesa i da se dostigne samodovoljnost Srbije u ovom sektoru.
Cene svinja su prošle godine dostizale i do 260 dinara, da bi do kraja godine pale na 160. Razlika, kako navode iz udruženja, „nestala je“. Sa tržišnom cenom od 245 dinara po kilogramu, poljoprivrednici imaju šansu da opstanu i da investiraju u proširenje kapaciteta, jer ta cena pokriva minimalnu isplativost i otkupne marže.
Sa cenom početnog ulaganja, cenom hrane i maržama za otkupljivače, ovo jeste minimalna isplativa cena, ali je svakako bolja nego kada je iznosila 160–170 dinara. Kada bi ovakva cena ostala uz zabranu ili značajno ograničenje uvoza, i kada bi Srbiju hranilo domaće meso, svinjarstvo bi se regenerisalo ,kažu stočari
Krajnjem potrošaču važno je da ni on neće biti oštećen. Tržišna cena otkupa trenutno iznosi oko 250 dinara po kilogramu bez PDV-a, tako da se ne očekuje poskupljenje u mesarama. Ključnu ulogu, kako naglašavaju iz udruženja, imao je ministar, prof. dr Glamočić, koji je ograničio uvoz smrznutog mesa, što je bila presudna mera za stabilizaciju domaćeg tržišta.
Podsetimo, najveće količine mesa Srbija je uvozila iz Španije, zemlje koja godišnje proizvede čak 80 miliona svinja. Pored nje, na tržištu je konkurentna i Rusija, koja ulaže ogromna sredstva u sopstvenu poljoprivredu, gde su i cene žitarica znatno niže, što dodatno povećava konkurentnost njihovog mesa. Ostaje da se prati, hoće li odgajivači poštovati dogovorenu cenu i neće biti veštački konkurentni jedni drugima.