Navodnjavanje je jedna od najvažnijih mera bez koje je nemoguća proizvodnja paprike.
Količina vode i učestalost navodnjavanja zavise od:
- morfoloških osobina biljke
- sistema gajenja (rasad ili direktna setva)
- faze razvoja i razvića
- zemljišnih i vremenskih uslova
Paprika ima plitak, slabo razvijen korenov sistem. Nadzemna masa je značajnije razvijenija u odnosu na koren, zbog čega navodnjavanje paprike mora biti intenzivno. U prvim fazama rasta i razvoja korenov sistem se nalazi na dubini 10-20 cm, dok se kasnije koren pruža u sloju od 25-30 cm. Kako je plitak koren, zalivnom normom treba pokvasiti sloj zemljišta do oko 20-30 cm.
Kod proizvodnje paprike iz rasada prvo navodnjavanje – neposredno posle rasađivanja, drugo posle 3-5 dana uz popunjavanje mesta gde su se biljke osušile, a sledeća zalivanja na svakih 8-10 dana (u slučaju kada je period bez padavina).
Ukoliko se izvodi direktna proizvodnja paprike treba obezbediti vlagu za brzo i ujednačeno nicanje, pa ukoliko je površinski sloj zemljišta isušen, potrebno je zaliti malom zalivnom normom, oko 10 mm, a sva dalja zalivanja su u zavisnosti od padavina i sadržaja vlage u zemljištu.
Potrebe za vodom
U prvom periodu rasta i razvića, paprika ne troši velike količine vode, dok se protrebe za vodom povećavaju sa porastom, sa grananjem i formiranjem plodova. Kritični momenti u proizvodnji paprike su odmah posle rasađivanja i u fazi cvetanja i formiranja plodova, jer tada, usled nedostatka vode dolazi do opadanja cvetova i tek formiranih plodova. Dnevne potrebe za vodom su 3,5 – 4 mm, a u fazi najvećih potreba preko 6 mm.
Na lakšim, poroznim i peskovitim zemljištima paprika se zalivačešće, većim količinama vode, na težim, glinovitim i ilovastim zemljištima zalivanje obavljati ređe. Zalivni režim može se primenjivati prema vlažnosti zemljišta, gde je neophodno za papriku 70-80% od PVK.
Pri navodnjavanju, paprika je osetljiva na temperaturu vode. Potrebna je optimalna temperatura vode je 26-28 ºC, a minimalna oko 20 ºC. Ukoliko se zaliva vodom temperature 17-18 ºC usev može da odbaci cvetove i da stagnira u porastu, a prinosi se znatno uvećavaju navodnjavanjem vodom temperature 20-22 °C.
Za ostvarivanje visokog i kvalitetnog prinosa u proizvodnji paprike neophodno je posebnu pažnju posvetiti navodnjavanju vodeći računa o svim faktorima koji određuju potrebne količine vode i broj zalivanja u toku vegetacije.
Jovana Knežević, savetodavac za ratarstvo