Želja da se bave poljoprivredom, došla je spontano jer su se kao i svako domaćinstvo na selu i baka i deka time bavili, a njeni roditelji nastavili. Nit od hobija do svog budućeg poziva Angelina Vasković iz Trebinja je pronašla lako. Njena mala vinarija je zavet ali i budućnost na koju bi preci bili ponosni.
Na desetak kilometara od Trebinja u neposrednoj blizini Vrela Mlinice nalasi se selo Ušće. Tu svoju novu istoriju na temljima nasleđa i tradicije ispisuje poljoprivredno gazdinstvo porodice Vasković. Bave se vinogradarstvom i proizvodnjom vina, rakije i likera, voćarstvom i uzgojem pčelinjih društava a gazdinstvo vodi mlada Angelina Vasković.

,, Baka i deka su se bavili kao i svako domaćinstvo u selu poljoprivredom, tako da smo tu tradiciju samo nastavili. Imamo vinograde, nešto dunja, zasad šljive i 20 pčelinjih društava od kojih proizvodimo med i propilis.,,
Prvi čokoti na njihovom gazdinstvu zasađeni 1999. godine, a da su sa proizvodnjom manjih količina vina i rakije počeli 2007. godine. Zasađivanjem drugih vinograda, kako je navela, proširili su proizvodnju, tako da se od 2013. godine intenzivnije bave proizvodnjom. Ova mlada dama je inače svoj poziv potkrepila i diplomom poljoprivrednog smera tako da u njenoj agrarnoj priči čini se ništa nije bilo slučajno.
,, Baš tako ja sam apsolvent na poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, smer Agrarna ekonomija i ruralni razvoj i takođe sam budući sertifikovani somalijer. Naravno da je odabir fakulteta doprineo da se više angažujem u ovoj priči naročito u pravcu kojim želimo na našem malom gazdinstvu da idemo. Obrazovanje je naročito važno u segment spajanja novih tehnologija, promocije ali samo obrazovanje samo po sebi nije dovoljno bez tradicije i prakse.,, samouvereno i sa smeškom nastavlja sagovornica

Porodično gazinstvo nema velike količine proizvoda, svega 10 hiljada boca vina i još toliko drugih destilata rakija i liker, ,tako da je to za njih “hobi” od koga za sada ne može da se živi, ali je pritom jedini izvor finansija. Subvencija za sada nema.
,, Do sada nismo imali nikakvu podršku sa strane, to je isključivo bilo roditelji, brat i ja što smo uložili, naš trud, rad i finansije. Planovi su da se proširi proizvodnja i naravno izlazak na tržište i ponovni izlazak na neka takmičenja. Imali smo takmičenje u Kleku 2024. Godine i moram ipak da se pohvalim jer je liker od višnje u svojoj kategoriji odneo prvo mesto, dok su rakije ponele drugo mesto.,, ponosno ističe ova mlada dama
Za sada nisu na tržištu, ali ambicije idu u tom pravcu, a svoje proizvode prodaju u svojoj konobi, a na stolu sve domaće, ukusno i miriše.
,, Zapravo ništa nije bilo planirano ovako.Bio je isprva plan da se tu napravi mala degustaciona prostorija što u stvari i jeste bila ali smo odlučili da to proširimo, tako da je sala za degustaciju postala konoba i na naše zadovoljstvo sve posećenija. Što se tiče hrane sve je domaće i organsko, nešto spravljamo sami nešto nabavlajmo ovde u okruženju od komšija i rodbine. U svakom slučaju sve je provereno i kvalitetno.,,

Ovu porodičnu priču u svakom smisli podržavaju brat Jovan sa privremenim radom u Svajcarskoj i roditelji .Otac Saša ponosan na porodicu.
,, U Hercegovini kažu kuća stoji na ženi, četiri stuba a od toga su makar tri stuba ženina zasluga. Ne valja puno da hvalim al nadam se da će svačija deca ići u tome pravcu da poognu svojim roditeljima da se nastavi i održi ono što su naši dedovi započeli. Da to uspemo da održimo, nastavimo i malo proširimo. Supruga i ja imamo da kažem satalan posao u državnoj službi i ovo smo krenuli malo kao relaksacija, održavanje, hobi a sada ujedno i posao. Dočekamo goste, prijatelje, drugove …nešto se malo popije, nešto se malo proda radi pokrivanja oko troškova proizvodnje i nove sadnje.Tako je počelo i eto mladi da nastave.,, kaže Saša Vasković

Kako govorimo o maloj vinariji pitamo šta je dominantno od čokota jer se tamjanika našla na njihovoj vinskoj karti kao uvozna sirovina.
,, Ovde je prvenstveno žilavka, naša domaća sorta. Žilavka, vranac, par starih sorti, ostalo dokupimo pa se tako i tamjanika našla u ponudi. Uslovi za proizvodnju grožđa su idealni, osunčani mada ne valja ponekad ni kada je previse sunca nu kad je previse šećera u grožđu jer tada je teže napraviti dobro vino.,,
Angelina potvrđuje da uporni i radni uspevaju. Ako vas put usmeri ka Trebinju obavezno ih posetite…ovde je posebno bajkovito leti kada uz bazen i vrelo možete i da se osvežite….S. C.
