Ko jede najskuplje meso u Evropi?

Proizvodnja goveđeg mesa u Evropskoj uniji povećana je za tri odsto u prvoj polovini tekuće godine zbog povećanog klanja usled loših uslova za ispašu i rastuće potražnje na izvoznim tržištima, pokazuju najnoviji podaci iz izveštaja Evropske komisije.

Smanjena ponuda podržava visoke cene, a umereni troškovi hrane pomažu u ostvarivanju boljih marži. Izveštaj predviđa pad proizvodnje govedine u EU za 0,5 odsto do kraja 2024. zbog smanjene dostupnosti stoke za klanje. Pad od jedan odsto u proizvodnji govedine u EU očekuje se i naredne godine zbog smanjenja broja goveda na kontinentu.

Potrošačke cene ostaće visoke zbog ograničene ponude, dok se očekuje pad potrošnje za 1,7 odsto u 2024. godini. Evropski izvoz govedine porastao je za 17 odsto u prvoj polovini 2024, uglavnom zbog povećanog izvoza u Tursku, dok je uvoz smanjen za dva odsto.

Prosečna cena govedine u EU u oktobru je 4,09 evra po kilogramu žive vage, junetine 4,86, a teletine 5,31 evro. Teletina je najjeftinija u Letoniji i Slovačkoj, oko 3,44, odnosno 3,66 evra, a najskuplja u Grčkoj – 5,87 evra po kilogramu žive vage.

Istovremeno, proizvodnja jagnjetine u EU opala je za 7,4 odsto u prvoj polovini 2024, što je posledica smanjenja stada i nepovoljnih vremenskih uslova. Očekuje se ukupni pad proizvodnje jagnjetine od pet odsto u 2024. i dodatni pad od jedan odsto u 2025. godini.

Epidemije bolesti u Zapadnoj Evropi dodatno će smanjiti dostupnost životinja za klanje u ostatku godine. Visoke cene jagnjetine uslovile su pad potrošnje, koja će se dodatno smanjiti za 0,6 odsto u 2025. godini.

Izvoz jagnjetine i ovčetine iz EU opao je za 14 odsto zbog smanjenog izvoza u Veliku Britaniju, Švajcarsku i zemlje Bliskog Istoka, uz prognozu ukupnog pada za 10 odsto u tekućoj godini. Uvoz je opao za 10 odsto u prvoj polovini godine, ali se očekuje rast uvoza za dva odsto do kraja 2024. i zadržavanje ovog trenda u 2025. godini.

Prosečna cena ovčetine u EU, prema podacima EK iz oktobra, kreće se oko 8,57 evra po kilogramu žive vage, dok je prosečna cena jagnjetine 9,08 evra. Ovčetina je najskuplja u Hrvatskoj – 10,03 evra po kilogramu, a najjeftinija u Rumuniji – 4,99 evra po kilogramu žive vage.

Kada je reč o svinjetini, očekuje se da će do kraja 2024. godine njena proizvodnja u EU opasti za 0,5 odsto i dodatnih 0,2 odsto u narednoj godini. U prvoj polovini tekuće godine proizvodnja svinjetine u EU porasla je za 1,7 odsto, sa najvećim rastom u Poljskoj (devet odsto), Mađarskoj (8,3 odsto) i Nemačkoj (0,9 odsto).

Povećana ponuda uz ograničenu potražnju dovela je do pada cena u maju ove godine, dok su cene hrane i prasića ostale relativno niske. Afrička kuga ostaje ključni rizik i izvor nesigurnosti za sektor. Potrošnja svinjetine u EU ostala je stabilna u prvoj polovini ove godine, ali nije zabeležen sezonski rast tokom leta.

Izvoz svinjetine iz EU opao je za šest odsto, jer su cene neprivlačne na globalnom tržištu, dok je uvoz porastao za jedan odsto. Zahvaljujući novom sporazumu o slobodnoj trgovini sa Čileom, uvoz iz te zemlje porastao je za 173 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Prosečna cena svinjetine u EU prema podacima EK za oktobar iznosi oko 2,05 evra po kilogramu žive vage. Najniža cena je u Danskoj – 1,76 evra, a najviša u Švedskoj – 2,38 evra. Izvor: Biznis.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *