Idealna klima Srbije pogoduje proizvodnji raznovrsnog povrća, koja se poslednjih godina značajno unapređuje, naročito širenjem savremenih sistema uzgoja u plastenicima i staklenicima, kojih trenutno ima blizu 2.500 hektara. Time ovi proizvođači postaju sve značajniji dobavljači na zahtevnim tržištima. Najznačajnije vrste povrća koje se proizvode u Srbiji su paprika, kupus i paradajz, a sve su zastupljeniji i proizvodnja kornišona i krompir. Kalendar radova u povrtarstvu, predlažemo za početnike, za hobiste, dok za profesionalce povrtare, nema odmora, jer uglavnom rade smenu kultura naročito u zatvorenom prostoru.
Poznavaoci prilika ali i struka ističu da je ova grana poljoprivrede vrlo isplativa, naravno uz poštovanje svih pomo i agrotehničkih mera. Ukoliko pažljivo pratite hronologiju radova, videćete da je povrtarstvo prvenstveno zahtevan i težak posao i da iziskuje preciznost u sprovođenju svih radnji. Zaštita i prihrana biljaka je od setve, odnosno sadnje pa do same berbe….Dakle, postavlja se i realno pitanje da li nam je i zašto povrće skupo?
JANUAR:
- Priprema leja i tunela. Setva u leje paprike, paradajza, krastavca i salate.
- Nega biljaka u leji,
- Kontrola povrća u trapu i u podrumu
- Ispitivanje klijavosti semena
FEBRUAR:
- Setva u leje paradajza, paprike, kupusa i kelerabe za ranu njivsku proizvodnju,
- Nega rasada u leji: provetravanje, zalivanje, prihrana i zaštita,
- Pikiranje paradajza i paprike posejane u januaru,
- Priprema bašte za ranu setvu. Primena zemljišnih herbicida na površinama za uzgoj crnog luka i graška,
- U povoljnim vremenskim uslovima, sadnja crnog i belog luka i setva spanaća, salate, rotkvice, graška, mrkve, peršuna i paštrnaka.
MART:
- Setva spanaća, salate, rotkvice, graška, mrkve, peršuna i paštrnaka.
- Sadnja krompira, salate, kupusa, kelja, kelerabe i rena,
- Izgradnja i priprema mlakih leja i setva paprike, paradajza, plavog patliidžana, celera i kupusnjača za proizvodnju rasada.
APRIL:
- Uništavanje korova zemljišnim herbicidima, na površinama na kojima će se sejati paradajz, paprika, pasulj i boranija.
- Suzbijanje korova u izniklom luku, grašku i drugom povrću.
- Nega rasada paradajza, paprike i plavog patlidžana u leji,
- Završavanje setve luka, graška i mrkve,
- Direktna setva paprike početkom, paradajza polovinom,a krastavca, tikvice, pasulja, boranije i kukuruza šećerca u trećoj dekadi aprila,
- Sadnja krompira, kupusa, karfiola i kelerabe,
- Berba salate, spanaća, rotkvica i mladog luka
MAJ:
- Suzbijanje korova u izniklom povrću
- Zaštita paradajza, krompira, krastavca i kupusa od plamenjače i od drugih bolesti,
- Praćenje razvoja krompirove zlatice i prskanje kada se ispile larve.
- Prihrana, zalivanje i okopavanje useva.
- Setva pasulja, krastavaca, lubenica, dinja, kukuruza šećerca…
- Sadnja paprike, paradajza, krastavca, lubenica, dinja, plavog patlidžana i celera.
- Berba kelja, salate, spanaća, graška i vađenje mrkve i mladog krompira.
JUN:
- Zaštita paradajza, krastavaca, luka i kupusa od plamenjače i drugih bolesti.
- Papriku štititi od bakteriozne pegavosti lista i ploda, uvenuća, plamenjače, truleži vrha ploda i lisnih vaši.
- Lubenice zaštititi od fuzarioznog uvenuća.
- Prihranjivanje biljaka.
- Berba kupusa, kelja, karfiola, kelerabe, salate, spanaća, rotkvica, mladog luka i rane mrkve.
- Priprema zemljišta i setva rotkvice, salate, bpranije, cvekle, peršuna, paštrnaka i praziluka.
JUL:
- Zaštita paprike, paradajza, krastavaca, lubenice i krompira od bolesti i štetočina, koje su se pojavile u prethodnom mesecu.
- Pasulj i boraniju sačuvati od bakterija, a kupus za jesenju proizvodnju od plamenjače i buvača.
- Prihrana i zalivanje useva.
- Beru se paradajz, paprika i krastavac, vade crni luk i krompir.
- Setva postrne boranije, kornišona i rotkve. Sade se kupus, kelj, karfiol i kasni paradajz.
AVGUST:
- Nega useva na polju.
- Povrće se štiti od istih bolesti i štetočina kao u prethodnom mesecu. Pravilo je da se prvo oberu zreli plodovi, a zatim biljke zaštite. Obratiti pažnju na izbor preparata.
- Biljke iz druge setve, kao što su boranija, kornišoni i kupus treba zaštititi od plamenjače.
- Vađenje crnog luka i berba paprike, paradajza, plavog patlidžana, salate, lubenica i dinja.
- Setva salate, spanaća, rotkve, rotkvice i luka srebrnjaka za proizvodnju rasada.
SEPTEMBAR: U ovom periodu kreće novi cilkus za jesenju i zimsku berbu…
- Zaštita je ista kao u prethodnom mesecu. Koristiti preparate s najkraćom karencom.
- Nega rasada salate i luka srebrnjaka na otvorenoj leji.
- Biljke u bašti negovati i zaštititi od ranih mrazeva.
- Berba boranije, kornišona, paradajza, paprike, i drugog jesenjeg povrća. .Vađenje krompira.
- Postepena setva rotkve, spanaća i salate svakih sedam do deset dana.
- Obrada zemljišta.
OKTOBAR:
- Sade se salata, beli, crni i luk srebrnjak.
- Jesenja sadnja salate i ozimog graška
- Paradajz staviti na dozrevanje, a karfiol na dorastanje.
- Vaditi korenasto povrće i čuvati ga u trapu ili u podrumu.
- Berba kupusa, karfiola, rena i rotkve.
NOVEMBAR
- Berba kasnog kupusa, kelja pupčara i vađenje celera, praziluka, mrkve, peršuna, paštrnaka i rena.
- Trapljenje povrća.
- Sve biljne ostatke gajenih i korovskih biljaka počupati, izneti iz bašte i spaliti.
- Kasna jesenja obrada zemljišta.
DECEMBAR:
- Obilaziti useve na polju- salatu, spanać, luk. Kontrolisati utrapljenu mrkvu, peršun, cveklu…
- Priprema zemljišta za leje.
- Popravka alata spremanje toplih leja.
- Setva salate, luka i paprike za ranu proizvodnju.