Stanje ozimnih useva, pogotovo pšenice znatno je bolje nego prošle nedelje. Međutim iako su redovi sada već vidljivi, zabrinutost postoji, jer su prema tvrdnjama stručnjaka zbog loših uslova tokom setve koren i listna masa slabo razvijeni.
Sve ovo je odraz loših uslova u setvi, nedostatk vlage, okapavine koje nisu svuda pokrile pšenicu, naravno tamo gde je nikla Osim toga, što je setva pšenice koštala naše poljoprivrednike skuplje nego lane, što je sve doprinelo da je pod ovom setvenom kulkturom zanovano znatno manje parcela
Prema rečima Jelene Grbić iz PSSS Kraljevo, ovo je jedna od najsušnijih jeseni u poslednjih 10-ak, Iako smo do početka decembra imali više padavina, u odnosu na neki višegodišnji prosek, raspored padavina nije bio naklonjen. ,,Pšenica nije nikla na vreme, a situacija na parcelama je prilično šarena. Ima biljaka koje su počele tek sada da bokore ali ima i onih koji su tek ponikle. Za ovo doba godine strnine bi trebalo da bude znatno više i bujnije. Usevi iz optimalnih rokova setve (tokom oktobra) kao i oni iz kasnijih rokova (tokom novembra), nicali su sporo i neujednačeno. Prvi ponici počeli su da se pojavljuju tokom decembra, prvi redovi su se ukazali krajem januara a može se reći da je kompletno nicanje završeno tek početkom februara meseca. Takva dinamika rasta izuzetno nepovoljno je delovala na bokorenje, odnosno na formiranje sekundarnih izdanaka. Umesto da se bokorenje intenzivira krajem zime, došlo je do porasta temperature što je uslovilo brz završetak ove faze razvoja. Usevi su ostali retki, sa slabo razvijenim biljkama i velikom dilemom kakvu agrotehniku primeniti u daljem periodu.,,.kaže sagovornica
Za stanje pšenice trenutno je dobra vest što za sad nisu primećene neke ozbiljne bolesti.Zapravo nije ni bilo uslova, ali je zato sada neophodno češće obilaziti parcele. Visoka vlažnost idealan je teren za razvoj bolesti pepelnice, rđe i lisne pegavosti kod pšenice. Naime zna se da bolesti i štetočine mogu smanjiti prinose i do 10%
Tokom današnje posete, na nekoliko lokacija ustanovljeno je da su korovi prilično odmakli u odnosu na hlebno zrno, te bi valjalo uraditi i zaštitu od korova, a za one koji su štedeli da đubrenju, ili se ono nije dovoljno rastvorilo prihrana je obavezujuća, kaže sagovornica