Hidroponsko gajenje zelene salate

Hidroponsko gajenje predstavlja inovativnu metodu uzgoja biljaka bez upotrebe zemlje. Biljke se uzgajaju u hranjivom rastvoru, a korenov sistem je uronjen u ovaj rastvor ili se nalazi u inertnom medijumu koji je navlažen hranjivim rastvorom. Ova metoda omogućava preciznu kontrolu svih faktora koji utiču na rast biljaka, što rezultira bržim rastom, većim prinosima i proizvodima visokog kvaliteta.
Zašto hidroponski uzgoj salate?

  • Brži rast – biljke upijaju hranljive materije direktno korenom, što ubrzava njihov rast
  •  Veći prinosi – optimalni uslovi gajenja omogućavaju veće prinose u odnosu na tradicionalne metode
  • Visok kvalitet – salata uzgajena hidroponski ima intenzivniju boju, bolji ukus i duži rok trajanja
  • Manje prostora – hidroponski sistemi mogu se postaviti u zatvorenom prostoru, što omogućava gajenje salate tokom cele godine
  • Manje otpada – nema potrebe za upotrebom zemlje, pesticida ili drugih hemijskih sredstava.

Osnovni elementi hidroponskog sistema:

  1. Rezervoar za hranjivi rastvor u kom se priprema i čuva hranjivi rastvor.
  2. Pumpa koja služi za cirkulaciju hranjivog rastvora kroz sistem.
  3. Cevi i fitinzi omogućavaju distribuciju hranjivog rastvora do biljaka.
  4. Supstrat – inertni materijal (npr. kokosov supstrat, perlit, stiroporne kuglice) u koji se sade biljke.
  5. Rasveta: Neophodna je za fotosintezu, posebno u zatvorenom prostoru.
  6. Tajmer: Omogućava automatsko uključivanje i isključivanje pumpe i rasvete……..Hranjivi rastvor se priprema od specijalnih đubriva koja su rastvorljiva u vodi. Sadnice salate se sade u supstrat.Biljkama je potrebno obezbediti dovoljno svetlosti, bilo prirodne ili veštačke. Optimalna temperatura za rast salate je između 18 i 24°C, a vlažnost vazduha treba da bude oko 70%. Praćenje pH vrednosti hranjivog rastvora treba redovno proveravati i korigovati.Hidroponsko gajenje salate predstavlja odličnu alternativu tradicionalnim metodama uzgoja. Ova metoda omogućava proizvodnju visokokvalitetne salate tokom cele godine, uz manje utroška resursa i manje zagađenja životne sredine.Gordana Marušić, Savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *