Golijska suza draž padina Golije

Goliju nije stvaralac štedeo u svojoj lepoti. Naizmenični predeli četinara, lišćara I livada dopunjuju proplanci. Miris tek pokošene trave u vočnjaku porodice Češljarac opija mirisom. Selo Trnava na desetak kilometara od Raške udomilo je između dva rata pretke našeg domaćina. Zavoleo dedovinu od malena učio poslove i gajio sa dedom šljive onako  za svoje potrebe.

Iz hobija do ozbiljne priče sada već brendirane šljivovice Golijske suze Željku nije dugo trebalo, malo, po malo batalio je svoj posao sa strugarom i ušao kako kaže u miran i lep život na golijskoj grudi obnavljajući šljivike.

,, Ovde se odvajkada gajila šljiva i to ona stara naša autothona moravka. Rađala puno I uvek se od nje pravila dobra doaća rakija, meka za ladne dane i jača za kosače i velike skupove. Svaka kuća je imala tu rakiju za merak. Valjda što je čovek stariji više se vraća korenima. Malo po malo ulagao sam ovde u očevinu, sređivao imanje krčio stara stable, sadio nova i nastavio da pečem rakiju ali je sada rakije bilo malo više. Razmišljajući šta bi da radim sa njom počeo sam da je lagerujem. 2018 počinje naša priča, naredne godine prva medalja i tako se nizala jedna za drugom.medalja, vrsta rakije I naša priča,,

Bogat ukus šljive, umerena jačina, i naravno, bez ikakvih dodataka golijska suza postaje prepoznatljiva za šta su zaslužni domaćini, process proizvodnje u zasadu i naravno dobra hrastova burad. Za taj napor stizala su i brojna priznanja, pehari i medalje

,,Dobre stvari ne nastaju na brzinu. Ni mi ne žurimo. Rakija koju pravimo zna kad je vreme, i mi to poštujemo.Dobar ukus ne treba da se objasni. Samo da se ponovi. Zato svakom detalju pristupamo isto, pažljivo i sa merom.Na mnogim manifestacijama smo  prisutni I mnogi eminenti profesori iz ove oblasti sun am rekli da smo napravili dobru rakiju. To je najvažnije jer tada znamo da smo na pravom putu. Znamo da moramo da održžinmo I kvalitet.. Posvećeni smo visokim standardima kvaliteta i verujemo da naša rakija zaslužuje da bude prepoznata i cenjena zbog svoje autentičnosti. Težimo ka tome da svaka kap naše rakije odražava tu ljubav i predanost koji su neizostavni deo njenog nastajanja.

Golijska suza – rakija od šljive moravke ima ograničenu seriju.

,,Moravka je stoprocentni destilat istoimene autohtone sorte šljive. Ova rakija se odlikuje izraženom aromom i čistotom destilata, ističući karakter i punoću ukusa ove stare sorte. Limitirane serije sa svega 500 dostupnih boca. Golijska suza je harmonija tri pažljivo odabrane sorte šljiva: čačanske lepotice, čačanske rodne i moravke. Svaki plod je ručno ubiran u trenutku savršene zrelosti, osiguravajući da samo najkvalitetnije šljive doprinose neodoljivoj aromi i karakteru naše rakije. Nakon pažljivog procesa destilacije, naša rakija je odležala tri godine u hrastovim buradima, gde je stekla dodatnu dubinu i kompleksnost ukusa. Njen bogat i pun ukus, uz prefinjene tonove šljive, nudi izuzetno iskustvo degustacije. Svaki gutljaj golijske suze je pozivnica za istraživanje kompleksnih aroma koje se elegantno prepliću, pružajući senzacionalno iskustvo koje će zaintrigirati vaša čula.,,

 Supruga Ljiljana je čini se najviše uključena u posao ali ni ostali članovi porodice Čerka Jelena, sin Veljko I zet Vlado takođe imaju svoja zaduženja.

,, Supruga i ja smo stacionirani na imanju, obrada zemlje, rezidba šljive, prihrana…idu poslovi do berbe. Uskoče i ostali članovi porodice po potrebi naravno u berbi smo scvi. Ovi mladi su više angažovani na prodaji i marketing, sajmovima I tako.,,

Preko 1000 stabala šljive, čačanska lepotica, čačanska rodna i autohtona sorta moravka za sada dominiraju, sve kao pod konac mada su dva voćnjaka pod solidnim nagibom, rod obećava.

,, Vidite nama se posrećilo kasni mraz nas nije oštetio…mi smo ovde malo na visini…Nadamo se dobroj godini.

Rakiju prodaju na raznim manifestacijama, po celoj Srbiji, ali i okruženju.Ovde često navrate turisti, čuli za njih pa se Željko sa svojima odvažio da uplovi u turizam. U netaknotoj prirodi u sred imanja od 10 hektara šepuri se i ribnjak .

,,Neka naša misija je da ovde sagradimo nekoliko brvnara i salu za degustaciju i naravno za goste koji tu borave da bude naših domaćih proizvoda jer ovde svi nešto spravljaju, dobar sir, dobre mezetluke. Rinjak je naravno za pecaroše, videli ste koja je tu tišuna I milina. Dolaze nam ljudi, navraćaju na čašicu razgovora, mi ih malo počastimo, kupe rakiju. Juče mi navraćao jedan bajker iz Slovenije, zato sada idemo u tom smeru, naravno šljivici su prioritet

Subvencije bi dobro došle ali je za sada darežljivija bila opština Raška, jer kako kaže domaćin država proizvođače žestine vidi kao privrednike a ne poljoprivrednike. Kako god naš sagovornik ne krije ponos jer će njegve ideje oživeti naslednici.

,, Suština svega je da sam zadovoljan čovek…životom ovim mirom ovde bez stresa, problema, uživam u prirodi i mom kraju u posetama i malim ljudskim pričama. Otvore se ljudi kada dođu.  i iznad svegada moji naslednici imaju jasnu viziju da sve ovi nastave i šire, to je moj najveći uspeh..Golijska suza je samo kap koja nas je još više ujedinila.,,

U srednjem veku, na tlu Srbije, rakija se pojavljuje kao napitak koji vraća mladost, kako se nekada verovalo. Dinastija Nemanjića, poznata po svojim mudrim vladarima, dovodila je na dvor strane lekare specijalizovane za destilaciju. Ovi lekari su pravili različite napitke, slične onima koje danas znamo kao travarice, lozovače i komovice, koristeći ih prvenstveno za medicinske svrhe. Interesantno je da prvi pisani tragovi o upotrebi destilata u Srbiji potiču iz Dušanovog zakonika iz 1354. godine, gde su čak bile propisane kazne za prekomerno uživanje u alkoholu.

Tradicija nas inspiriše, umeće nas definiše slogan porodice Češljarac sasvim opravdavn jer smo boraveći kod njih to brzo shvatili uz obećanje da ovaezno posetumo Goliju sa novim objektima.

Sonja Cvetković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *