Proizvodnja vina u Evropskoj uniji verovatno će se ove godine smanjiti za šest odsto, procenila je Evropska komisija, istaknuvši da su nepovoljne vremenske prilike naškodile berbi u Italiji i Španiji.
EU bi ove godine trebao da proizvede oko 150 miliona hektolitara vina, pokazuju prve procene EK.
Podaci ukazuju na pad proizvodnje od 12% u Italiji i 14% u Španiji.
Ekstremni vremenski uslovi i gljivičnih bolesti ove godine desetkovali su vinograde u Italiji, koja će tako izgubiti status najvećeg svetskog proizvođača vina, a Francuska će se posle osam godina vratiti na sam vrh, procenjuju u Briselu.
Francusko ministarstvo poljoprivrede procenilo je prošle nedelje da će se proizvodnja vina u Francuskoj ove godine zadržati na prošlogodišnjem nivou i biće tri odsto veća od petogodišnjeg proseka, koji iznosi 46 miliona hektolitara, ali uz velike razlike među regionima.
Evropska komisija predviđa da će Francuska ove godine proizvesti 45 miliona hektolitara vina, za jedan odsto više nego lani.
Oporavak proizvodnje očekuje se i u Nemačkoj, uz procenjenu stopu rasta od 16%. Gotovo istu stopu rasta proizvodnje trebao bi očekivati i u Portugaliji.
Sa druge strane, konzumacija vina, posebno crnog, trebalo bi da se smanji za 1,5 posto, budući da se građani okreću drugim pićima, posebno pivu, i da je njihova kupovna moć smanjena, ističu u Komisiji.
Smanjuje se i potražnja iz inostranstva, „vjerovatno zbog slabljenja kupovne moći na nekim izvoznim tržištima“ i solidnih zaliha, posle rekordnog izvoza na pojedina tržišta u protekle dve godine.
U sezoni 2023/2024. izvoz vina iz EU mogle bi da podrže niže cene, iako bi paralelno mogla da ojača konkurencija vina proizvođača van EU u segmentu jeftinijih vina.
Zato iz EK prognoziraju stagnaciju izvoza u novoj sezoni, uz pozitivne rezultate u segmentu penušavih vina.
Očekuje se da bi i uvoz mogao da bude smanjen za 4,3 odsto, odnosno za 18 odsto u odnosu na petogodišnji prosek, na šest miliona hektolitara. Izvor: seebiz.eu