Domaće jagode iz plastenika kasne a nema ni berača

Sezona domaće jagode prilično kasni tako da su proizvođači ove godine uskraćeni za većom zaradom. Porodica Vulović ima pod ovom bobicom 17 plastenika i trentno su svi angažovani u berbi jer radnika za ove poslove gotovo da nema.  Ipak prilika da se nešto zaradi, posebno što prvi plodovi uvek imaju visoku cenu.

  Prve domaće jagode iz plastenika stigle na pijace tek pre desetak dana Konstantin Kosta Vulović u Žiči, krenuo sa berbom, jagode ukusne mada opet kasne, što nije iznenađenje budući da smo imali povratak zime u sred proleća. Domaćin ima 17 plastenika pod jagodom i trudi se da promenom sortimenta poboljša i kvalitet. Na žalost rod neće biti za ginisa i pored pokrivke agrilom.

,, To što jagoda kasni jesete i nije problem.To su prvi plodovi i prva zarada. Problem je u tome što je zbog mraza rod ove godine umanjen za 40%. Mi smo ovde u ravnici između Ibra i Planinskih masiva tako da nas skoro svake godine zadese kasni aprilski mrazevi. Pokrivana je i agrilom ali bez uspeha, tako da taj prvi rod i prve pare koje smo trebali da uzmemo obrao mraz. Obnavlja se ona mlada je biljka, prekeklo je ali ne onako kako smo očekivali.Inače ja jagodu sadim svake godine tako sam navikao i kvalitet je bolji. Trenutno imam dve sore apriku i novu sortu đus, koliko vidim dobra je u prvoj berbi,, kaže Kosta

Ova jagoda je skoro pa organska, tretirana samo jednom i to bakrom…a evo i zašto.

,,Moja deca uđu u plastenike i jedu je bez i da nije oprana i kada to uspete odna računajte da ste uspeli u ovom poslu, da proizvedete zdravo i kvalitetno.Vodimo računa o tome. Nije u sertifikatu organse ali je tretirana krajem februara i to samo bakrom.Mogao samm ja nju da isteram da ona stigne ranije i do 15 dana ali to bi zahtevalo da ona bude pokrivena celu godinu a to znači da bi se u tom prostoru zadržale određene štetočine i virusi na biljci. Takva biljka bi zahtevala ozbiljne tretmane, to ne radim. Meni su plastenici otkriveni do kraja februara upravo zbog toga da mraz odradi svoje da uništi sve što bi kasnije smetalo jagodi. U svakom slučaju ovo što je ostalo je stvrano kvalitetno. E sad ne može I jare i pare!,,nastavlja Kosta

. Imajući u vidu kvalitet naših jagoda, pogodnost klime, nema razlike između plasteničke i jagode na otvorenom. Naročito kada stignu topli dani, pa je plastenik po ceo dan otvoren.Vulovići rade i povrće međutim osim vremenskih neprilika problem je i nedostatak radne snage.

,, Razlog je, promena klimatskih uslova i nedostatak radnika. Ja sam to ranije radio i papriku i paradjz ali sam zbog nedostatka radnika morao da odustanem od te proizvodnje. Ostao je mlad krompir i jagoda jer mi manje radne snage treba. Mada i berba jagode je problem radnika ,,ni puškom ne mož da nađeš,, dođu probaju dan, dva i odu. Mi poranimo, bere se čim svane pa negde do 9 sati, deset i po podne jer od 12 sati u plasteniku ne može da se diše a kamo li da se bere jagoda. Jagoda nije jabuka da može da stoji još dan dva bere se sad i odmah. Uglavnom smo ove godine svedeni na ukućane.,,priča domaćin

 Skuplji imputi proizvodnje su povukli sve za sobom pa su crvene plodovi cenovno jaki ali kupaca ipak ima. Međutim s prvim jagodama koje se gaje na otvorenom, što će biti oko 10 maja, polako će padati i cena ovog voća.

,, Mnogi misle da mi kao proizvođači utičemo na cenu a mi najmanje imamo udela na tržištu cena.Ove godine potražnja je ogromna a ponuda skoro nikakva. Generalno manja je i proizvodnja jagode zbog svega što smo do sada pričali, mraz, impute, radnici, odustaju ljudi od ovog posla. Kada sam počinjao ovo da radim nisam kalulisao koja je cena jer moje je bilo da proizvedem kvalitetno i zdravo a cena kakva bude. Da se razumemo bude dana kada cena bude 500 dinara ali smo je prodavali i za 100 dinara. Ove prve smo prodavali za 500 I niko nije pravio pitanje. Ta cena će padati polako i za 15 dana ako bude 250-300 ja ću biti zadovoljan. Stiže jagoda sa  polja i uvozna tako da se i obara cena.

Inače Kosta jagodu sadi svake godine jer je našao računicu manjih izdataka. Osim jagode u plastenicima je trenutno aktuelan i mlad krompir u 10 plastenika, mada je i on oštećen od mraza.

,, Ove godinesam što kažu ,,obrao bostan,, Oprljio je mraz i krompir ali krtola je to regeneriše se ali neće to biti ni ona cena na koju mi računamo jer rana proizvodnja vuče dobru cenu. Na kraju u svemu bude godina kada imamo dobru zaradu a bude godina i kada svesno idemo u propast. Protiv vremenski prilika se ne može.,, zakjlučuje sagovornik

U redovima pomaže supruga Dana i četvorica unuka. Mališani spretno rukicama pune gajbice, navikavaju se na radne navike.

Jagodari uskoro očekuju početak berbe sa plantaža na otvorenom ali istovremeno i strepe jer maj mesec ume da bude sa puno kišnih i nestabilnih dana što može dovesti do niza problema prvenstveno u pogledu truleži i manje ekonomske dobiti.Proizvodnja jagode zahteva adekvatnu negu ali i toplo vreme i dosta sunca, što najviše utiče na prinos i kvalitet. Najveće količine jagode na otvorenom će kao svake godine biti otkupljene za industrijsku preradu a njoj cena uglavnom bude od 100-150 dinara.

 Sveža jagoda minulih godina najviše se izvozila na tržište Rusije,mada interesovanje iz ove države opada a smrznuta u Nemačku i Francusku. Na žalost u ovim krajevima sve je manje proizvođača slatkih bobica. To potrvđuju i ovdašnji apotekari shodno prodaji imputa u proizvodnji ovog voća, tako da cenu možemo dovesti u vezu i sa iznetim podatkom, ali prve jagode su prve jagode….Sonja Cvetković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *