Dan grejane u Bukovici proslavio 16. rođendan

Bukovica i susedna sela su poznata po šljivicima. I nije ovo samo voćarski kraj već i selo sa gotovo najvećim brojem proizvožača rakije, O svetkovinama naročito zimi neizostavno se u ovim krajevima spravlja grejana rakija u narodu poznatija kao šumadijski čaj.Kako bi sačuvali tradiciju Bukovčani su osmislili manifestaciju Dani grejane rakije koja je ove godine uknjižila 16. Rođendan. Svake godine krajem oktobra ovde se okupi i staro i mlado da se druži.Ove godine skuvano blizu 200 litara ,,meke,, za goste ali su i domaćice spravile džem ,,za poneti,,.

  O svetkovinama naročito zimi neizostavno se u ovim krajevima spravlja grejana rakija u narodu poznatija kao šumadijski čaj.. Zajednička akcija da uz grejanu promovišu sebe ali  i susedna sela koja su poznata po šljivicima, izgleda urodila je plodom. O tome govori i podatak da je na 16 –ti Dan grejane u Bukovici bilo prijavljeno preko 30 ekipa samu za spravljanje najbolje grejane rakije. Nebojša Stefanović, predsednik MZ Bukovica nije krio zadovoljstvo.

,, ,,Ove godine možemo sa ponomosom da kažemo da je prijavljeno preko 30 ekipa samo za takmičenje u pripremi grejane. Vi znate da je ovaj kraj voćarski, pa smo danas za goste rešili sa pripremimo I džem I tako ponesu još jednu uspomenu. Danas imamo i dosta izlagača sa straneiz Sjenice, Smedereva, Vrnjačke Banje, Čačka, Trstenika, mi odlazimo na njihove manifestacije evo oni danas uzvraćaju. Vidim ima I stranaca iz Švajcarskei Italije.Nadam se da će poneti lepe uspomene. Poslužilo nas je i lepo vreme, tako da će i folklorna društva moći da zabavljaju naše posetioce. Narvno za pobedničke ekipe i ove godine smo obezbedili nagrade, mada većina učesnika dolazi u Bukovicu zbog druženja.,, kaže Stefanović

Pre samog takmičenja kuvanja rakije, u čast idejnog osnivača Slavoljuba Miljkovića Caka održan je i memorijalni turnir u malom fudbalu. Ponosni Bukovčani na svoju manifestaciju jer ih svake godine posete I međunarodni gosti. Sara iz Švajcarske oduševljena došla sa prijateljima.

,, Sve je lepo. Srbija je lepa, hrana lepa, ljudi su fantastični, gostoljubivi, vole da se druže da nas ugoste, to nemate svuda. Priroda vam je lepa. Da probala sam rakiju, odlična je doći ću opet sigurno…,,

Dragan Luvrinov, predsednik društva srpsko ruskog prijatejlstva, 10 godina na ovom događaju.

,,Izuzetno mi je zadovoljstvo što evo već 10 godina dolazim u Bukovicu i što sam danas i predesdnik Komisije koja će da ocenjuje najbolje rakije. Poseban pozdrav imate od naših Ambasada koji zbog obaveza nisu uspeli da dođu. Vaše rakije su izuzetne , nedavno sam boraveći u Moskvi poneo prijateljima…bilo je samo,,davaj, davaj,,!

Kada su Srbi počeli da peku rakiju ne zna se pouzdano, ali je to sigurno bilo onih davnih vremena kada se po kazivanjima, rakija pekla u kazanima od pečene gline. Ispečena rakija bi se leti konzumirala kao hladna a čim stegnu mrazevi i slave bez grejane srpski domaćin ne čeka goste, jer kažu ona okrepljuje. Učesnici kažu tradidicija treba da se nastavi.

Da mladost osvaja svet potvrdila nam je i ekipa ,,Složna braća,, koji su natpisom rakija ili pivo…dodli samo može. ,,Takmičimo se mislim desetak godina. Lepo je da se narod druži jer nema puno društvenog života na selu. Inače zimi umemo da se okupimo i kuvamo grejanu naravno.,, kaže Goran

Prijateljstva  se stiču i preko čašice tako da je u Bukovicu stigao i solidan broj gostiju sa strane.Uz so i pogaču na ulazu I kazan grejane, koju tradicionalno kuva Rakica Paunović

Većina takmičara, bez obzira na uvreženo mišljenje tvrde da to nije ,,neka nauka” ali bez dobre rakije nema ni dobre grejane. Kod grejane ne važi pravilo – što starija, to bolja, niti što mlađa,to slađa. Najbolja je ona od tri do četiri godine. Rakiju je najbolje zapržiti s kukačom kako su to vekovima radili srpski domaćini demonstrira nam Milan Ilić

,,Nema velike tehnike ni tajne, šmek joj daje kokka šešera koja se zgori na kukaču I taj miris osetiš u pola sela. Mora da bude i dobra rakija, najbolja od šljive ranke I to meka da je ne kalimo vodom.,,

Rakija je bila povod okupljanja ali se ovde moglo degustirati sve što rodna gruda I vredne ruke naprave. Osveženje su bile žene. Mara Balabanović I njene komšinice spravile i pun kazan džema koje su poklonile posetiocima, jer su domaćini selo voća.

,, Rodila šljiva ove godine I eto naš Neša reče da malo spremimo u kazan…evo još malo godovo…biće oko 50 tegli da pokonimo. Neko pršti đljive mi smo mlele pa u kazan I da znaš bezu šećera, naše šljive su slatke.,,

Ipak u mnoštvu sjajnih štandova moramo priznati žene Samaila su i ovog puta nenadmašne. Videli smo devojačku spremu, staru kolevku, srpsku sofru. Za Jelenu Sekulić čuvanje tradicije… zavet i ponos.

,, Obavezno se spremamo svake godine jer sa Bukovicom imamo odličnu saradnju. Naša ekipa se trudi da uvek obogati stand nekim novitetima, da očuvamo od zaborava preslicu, kolevku, običaje i prela.Važno je da to prenosimo i na mlađe.,,

Svoju umešnost ništa manje zapaženo pokazale su i gošće iz Radinca, Smedereva, Trstenika, Ratine i Žiče. Svi su predstavili svoje rukotvorine tradiciju ali I način pripreme grejane. Gođće iz Trstenika najavile da će naredne godine oslikati čašice za grejanu, Zaga iz Ratine najavila novitete ali najveće iznenađenje su pokazale gošće iz Radinca, koje su kramelizovale šere dodale začine pa tek onda rakiju.

Med i rakija okrepljuju tvrdi nam Jela Ristivić, čije košnice stanuju u Bukovici. Kaže lepo sarađuje sa ovdašnjim voćarima.

,, Obavezno dolazimo na manifestaciju, ovde su nam košnice ovde ima odličnih domaćina, odličnih voćara, koji nas obaveste o trtmanima. Počtuju oni nas a I naše pčele njih, onosno njihove voćnjake.,,

Osim proizvođača rakija i brojnih sponzora, svoje proizvode su izložili i proizvođači meda, rukotvorina, Uz čašicu se degustirao i odličan kupus, lovački gulaš i parikaš Bez prasenceta u neograničlenim količinama i ova svetkovina nije prošla Lovci su spremali sve od gulaša, kupusa, dva prasenceta pa čak i ribe. Gulašijada i Lovci u uzvratnoj poseti i dobroj kondiciji.

,,Obavezno ispoštujemo naše komšije, dobro sarađujemo, dobro se družimo, imamo najbolju rakiju koji nam je poklonio naš otac i osveštao tako da se nadamo opet pobedi.Inače sa našim udruženjem žena i lovcima uvek smo spremni na dobro druženje i očuvanje tradicije. Žao mi što ove godine nismo stigli da organizujemo opet komišanje, ali biće prilike.,, kaže u šali Aca Vukićević kapiten ekipe Gulašijada Smaila

Komisiji nikada nije bilo teže, kako zbog broja učesnika tako I kvaliteta, jer zaista imamo dobrih rakija, tvrdi nam podpredsednica žirija, Dr Ljilana Milošević, koja je pozvala sve one koji nisu pohodili naše krajeve da ih u ovim selima čeka raj za dušu i oči. 

,, Danas imamo prilično takmičara sa strane. Šaroliki ukusi što se tiče začina ali kvalitet rakije je sve bolji I dobro je da narod održava tradiciju u proizvodnji ali I ovakvim manifestacijama. Danas ovde imamo I strance, oduševljeni su našom hranom, gostoprimstvom pa I našom rakijom. Što se tiče džema, mislim da bi takmičenjem umanjili značaj tog proizvoda ova teglica džema iz Bukovica treba da postane brend iz Srbije.,,

Svi su došli radi dobrog druženja Narod se tiska oko kazana sa rakijom, pije i kaže dobra je!  Na kraju,Titulu pobednika ovogodišnjeg takmičenja je  ponela ekipa Lazac a manifestaciju upotpunio je bogat kulturno-zabavni program za koji su bila zadužena kulturno-umatnička društva iz Samaila i Oplanića, Njima i ostalim učesnicima za etno stand, nacionalnu kuhinju, pečeno prase, doprinos manifestaciji pripala su zaslužena priznanja….

,, Ovde smo da se družimo i održimo dobre komšijske odnose a to što često pobeđujemo znači da znamo posao,ko hoće da pripremi dobru grejanu rakiju, treba da koristi rakiju od kapavca,tradicionalne srpske šljive,zatim ranošljive ili ranke,jačine od 25 do 30 stepeni,odnosno od 10 do 12 gradi. Ni slabija, ni jača, jer kod grejane ne važi pravilo –što starija,to bolja,niti što mlađa,to slađa. Najbolja je ona od tri do četiri godine. Ja evo u sedmoj deceniji i dalje nazdravljam, naravno u granicama, živ sam i zdrav…Nego, da nazdravimo, Živeli i da se vidimo ko Bog da i dogodine! Samo sam odlučio da kukač predam mlađima.,, kaže kapiten pobedničke ekipe Lazac Milan Ilić

U Srbiji se život ne može zamisliti bez rakije, jer se sa njom ljudi rađaju i umiru. Pored toga što se rakija pije na svim slavljima, za rođenje deteta ili za dušu umrlog, koristi se i za lečenje. Postoje i mnoge izreke, a najpoznatija je “pijan ko majka”, pa se po nekad u konzumiranju pića nacionale i pretera..Kako smo u kraju poznatom po šljivi I dobroj rakiji na pitanje kada i koliko se grejana pije odgovor nije iznenađujući..

Ohrabruje smena generacija,……. kao u stara dobra vremena, a sve u čast rakiji. Meraklije ostale na nogama I pored toga što je organizator za posetioce skuvao preko 200 litara šumadijskog čaja. Greške nema. Jer, ovo je zemlja rakije, uz koju ide i mezetluk i narodna pesma. Voli naš narod da popije, proveseli se, to nam je u tradiciji. Ali zna naš narod i da radi i napravi dobre proizvode. Povod je bila grejana ali je I ovoga puta druženje nadmašilo pobedu…. S. C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *