Da li bi građani trebalo da brinu zbog aflatoksina u mleku?

Mleko je jedna od osnovnih životnih namirnica, ali kada u njemu ima aflatoksina, postaje ozbiljna pretnja po zdravlje.

Aflatoksini su otrovne supstance koje proizvode gljivice, a u mleko dospevaju preko kontaminirane stočne hrane. Njihovo prisustvo u ishrani može da predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje, naročito ako su koncentracije veće od propisanih vrednosti.

– Mleko se nalazi i u čokoladi, i u sladoledu i u bureku i u siru, tako da nije to samo mleko u jogurtu. Mi smo imali recimo slučaj da nam je Severna Makedonija, gde je standard 0,05 vratili jednu isporuku Balans jogurta zato što je imao veće prisustvo aflatoksina. Tako da, stvoreni su preduslovi po mišljenju Ministarstva poljoprivrede i zdravstvene struke da bi taj nivo do 1. decembra 2025. godine mogao ponovo da se vrati na 0,05. Inače, trenutno je na 0,25 mikrograma po litri, dakle, i dalje 5 puta veći nego u Evropskoj Uniji, ali prepolovljen je ako mogu tako da kažem u odnosu na prvu odluku od 0,5 mikrograma – rekao je Žarko Galetin, agrarni analitičar.

Stručnjaci upozoravaju da je sistemska kontrola ključna, ali i da se farmeri često suočavaju sa lošim vremenskim uslovima i nedostatkom znanja, što povećava rizik od pojave aflatoksina u mlečnim proizvodima.

– Pobunili su se mali i srednji proizvođači jer oni jednostavno nemaju kapacitet, ne mislim količinski već u smislu kvaliteta mleka, nemaju tehničke kapacitete da proizvode kvalitetno mleko koje će biti podsticajno. I to je problem sa kojim se naše mlekarstvo suočava – dodao je Galetin.

Bezbednost hrane je tema koja se tiče svih nas. Redovna kontrola, informisanje proizvođača i stroža primena propisa mogu da budu ključ za zaštitu zdravlja potrošača i očuvanje poverenja u domaću mlečnu industriju. S.C. Izvor: RTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *