Na hrvatskoj granici utvrđen je visok nivo kancerogenog akrilamida u čipsu koji je proizveden u Srbiji, objavljeno je na sajtu Evropske komisije. Visok nivo akrilamida je pronađen u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji nakon što je problem prijavila Hrvatska, navodi se na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje.
Proizvod nije ušao na tržište Hrvatske, te je bezbedno uništen, piše zagrebački N1. Akrilamid ne može da se nađe u svežoj hrani i uglavnom nastaje tokom obrade hrane na temperaturama preko 120 stepeni, kao i pri niskoj vlažnosti, što podrazumeva pečenje, prženje i druge oblike pripreme. Obično se nalazi u hlebu, prženom krompiru, čipsu, žitaricama za doručak, keksu, krekerima i kafi.Ovo jedinjenje je detaljnije ispitano i pronađeno u određenim namirnicama 2002. u Švedskoj.
Od tada je javnost upozorena na njegove posledice, a posebno zabrinjava povezanost sa nekim oblicima raka. Akrilamid se u organizmu pretvara u glicidamid, koji izaziva mutacije i oštećuje DNK.
Kako je saopštila Hrvatska agencija za hranu, procenjuje se da prisustvo akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja kancera svim starosnim grupama. Agencije