Među pravoslavnim običajima izdvaja se i sejanje božićne pšenice za koju se veruje da simboliše plodnu godinu koja dolazi i da u dom donosi sreću, zdravlje i blagostanje. Seje se na dan Svete Varvare 17. decembra ili na Svetog Nikolu 19. decembra.
Neizostavno savka domaćica ali i domaćin znaju da na Božić praznična trpeza mora imati i božićnu pšenicu. Predanje ali i tradicija govore da se pšenica sadi da bi naredna godina bila uspešna i plodna, i to baš na Svetu Varvaru, odnosno na Svetog Nikolu, da bi taman do Božića bila bujna i zelena i tako krasila prazničnu trpezu.
Evo par saveta od sejanja do održavanja kako da vam pšenica bude savršena do Božića.
Veče pre sejanja pšenicu potpite u mlaku vodu i ostavite preko noći da odstoji.
Pšenicu ujutru obrišite paprinim ubrusom ili salvetom da pokupi višak vode. U tanjirić srednje veličine ili u manju plitku posudu stavite tanji sloj zemlje. Preko rasporedite pšenicu u jednom sloju tako da sasvim prekrije dno.
Ostavite oko centimetar slobodnog prostora do ivica posude da bi se pšenica lepo razvijala. U sredinu možete da stavite čašicu za rakiju kako bi, kad pšenica izraste, ostao prostor za sveću koju tu na praznik možete da stavite i zapalite.
Preko pšenice stavite još jedan tanji sloj zemlje.Božićno žito stavite, recimo, na prozor, ali ne previše blizu radijatora. Svakog dana ga blago poprskajte vodom par puta.
Kad pšenica lepo izraste, možete da joj blago poseći vrhove da bi svi listići bili iste visine. Nakon praznika, pšenicu bi bilo poželjno posaditi na njivi ili u dvorištu….SREĆNO!