06. maja 2020.
U toku je poziv i prijave za za GI sertifikacionu akademiju – program koji nase nacionalne brendove treba da dodatno ucvrsti i afirmise.
Futoški kupus, Zlatarski sir, Leskovački ajvar su neki od skoro 50 zaštićenih proizvoda sa poreklom i deo nacionalne šeme kvaliteta i prava intelektualne svojine.
Proizvodi koji nose oznaku geografskog porekla svoju reputaciju duguju specifičnom kvalitetu, potvrdjenom kroz proces sertifikacije. Zato je uloga pojedinaca obučenih za sprovođenje sertifikacionog procesa važna, a značaj
veliki u sveukupnom životu ovih proizvoda.
Zahvaljujući podršci Vlade Švajcarske, zemlje koja brižljivo neguje svoje proizvode sa poreklom, organizuje se GI sertifikaciona akademija, obrazovni online i mentorski program namenjen svima koji su uključeni ili žele da budu
deo sistema potvrde kvaliteta proizvoda sa zaštićenim oznakama geografskog porekla (OGP).
GI sertifikaciona akademija je besplatan program namenjen svim akterima u ovom sistemu – proizvođačima, savetodavcima, diplomcima i svima koji su aktivni podržavaoci i istraživači u domenu ruralnog razvoja i proizvoda sa poreklom.
Program traje od maja do decembra ove godine i kroz online obuke i trenski rad će obučiti prvu generaciju savetodavaca i predstavnika proizvođačkih grupa, koji će na kraju programa imati znanje i vladati veštinama za primenu pravila sertifikacije proizvoda sa poreklom.
Sve informacije o programu mogu se pronaći na sajtu <http://www.giakademija.rs/>, www.giakademija.rs
Prijave su otvorene do 11. maja.