Afrička kuga svinja se navratila

Zarazna bolest svinja „afrička kuga“ pojavila se u okolini Kraljeva i Čačka, zbog čega je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede proglasila sela Tavnik kod Kraljeva i Bresnicu kod Čačka zaraženim područjem, saopštio je koordinator na suzbijanju te bolesti Aleksandar Maksimović.

Kao ugroženo područje od svinjske kuge proglašeno je šest sela kod Kraljeva – Obrva, Cvetke, Miločaj, Lađevci, Mrsać i Bapsko Polje, te tri kod Čačka – Bečanj, Mrčajevci i Katrga.Zaraženim područjem proglašena su i tri sela kod Knića, Bumbarevo Brdo, Žunje i Guncati.

Kraljevačko lovište „Ibar“ proglašeno je područjem visokog rizika od zarazne bolesti „afričke kuge svinja“.

Na zaraženom području sprovodiće se eutanazija svih svinja u gazdinstvima gde se potvrdi prisustvo zaraze, dok se na tom i ugorženom području zabranjuje premeštanje i prevoz svinja, sajmovi i izložbe životinja, prodaja hrane životinjskog porekla, kao i rad stočnih pijaca.

Zabrane i ograničenja na zaraženom i ugroženom području trajaće 40 dana od poslednjeg registrovanog slučaja zaraze „afričkom kugom svinja“.„Afričkom kugom svinja“ ranije su bile zaražene svinje na teritriji Čačka početkom maja prošle godine i zaraza je trajala oko pola godine.U predviđenim merama Uprave za veterinu navodi se da „zabrana premeštanja svinja sa gazdinstva traje dok ne protekne najmanje 30 dana od sprovedenog čnšćenja  i prve dezinfekcije, a po potrebi i dezinsekcije zaraženog gazdinstva.

Na zaraženom području u cilju sprečavanja širenja bolesti, sprovodiće se, u skladu sa zakonom, sledeće mere: eutanazija svih grla u gazdinstvima gde se potvrdi prisustvo zaraze, zabrana premeštanja i prevoza svinja, čišćenje, dezinfekcija i po potrebi dezinsekcija (što je pre moguće nakon kontaminacije) vozila i opreme sa kojima su dolazila u dodir zaražena grla, zabrana ulaska i izlaska drugih domaćih životinja na i sa gazdinstva bez odobrenja veterinarskog inspektora, prijavljivanje veterinarskom inspektoru, bez odlaganja, svake uginule ili obolele svinje, zabrana organizovanja sajmova, izložbi i drugog okupljanja životinja, prodaja hrane životinjskog porekla ili hrane za životinje van poslovnog prostora, kao i rad stočnih pijaca. Meso zaklanih svinja na gazdinstvu za sopstvene potrebe ne sme se koristiti niti otuđivati i mora ostati na gazdinstvu do dobijanja rezultata dijagnostičkog ispitivanja.

Na ugroženom području sprovode se sledeće mere: popis svih gazdinstava na kojima se drže svinje, obeležavanje i registracija svih neobeleženih svinja, zabrana premeštanja i prevoza svinja, čišćenje, dezinfekcija i po potrebi dezinsekcija, što je pre moguće nakon kontaminacije, vozila i opreme sa kojima su dolazila u dodir zaražena grla, zabrana ulaska i izlaska drugih domaćih životinja na i sa gazdinstva brz odobrenja veterinarskog inspektora, prijavljivanje veterinarskom inspektoru, bez odlaganja, svake uginule ili obolele svinje, zabrana organizovanja sajmova, izložbi i drugog okupljanja životinja. Veterinarski inspektor može da odobri klanje svinja na gazdinstvu za sopstvene potrebe u ugroženom području, na zahtev vlasnika/držaoca svinja, u skladu sa posebnim propisom i pod određenim uslovima. Zabranjena je i upotreba pomija u ishrani svinja.

Afrička kuga svinja može da bude smrtonosna za domaće i divlje svinje. Ne prenosi se na ljude, ali se kod njih mogu javiti druge komplikacije prouzrokovane konzumacijom kontaminiranog mesa.Stručnjaci veterinarsko-specijalističkog instituta u Kraljevu vrše aktivnu kontrolu svinja na pomenutom terenu jednom mesečno uz pojačan nadzor svih životinja koje su u prethodnom periodu lečene iz bilo kog razloga. Uzorkovanjem materijala i laboratorijskim ispitivanjima u stanju su da bolest dijagnostikuju u roku od 24 časa. U slučaju otkrivanja zaraze vrši se hitna eutanazija životinja i sprovodi mera čišćenja i dezinfekcije.

Kako ipak do pečenja pred veliki praznik Vaskrs?

Meso zaklanih svinja na gazdinstvu za sopstvene potrebe ne sme se koristiti niti otuđivati i mora ostati na gazdinstvu do dobijanja rezultata dijagnostičkog ispitivanja. Na ugroženom području sprovode se sledeće mere: popis svih gazdinstava na kojima se drže svinje, obeležavanje i registracija svih neobeleženih svinja, zabrana premeštanja i prevoza svinja, čišćenje, dezinfekcija i po potrebi dezinsekcija, što je pre moguće nakon kontaminacije, vozila i opreme sa kojima su dolazila u dodir zaražena grla, zabrana ulaska i izlaska drugih domaćih životinja na i sa gazdinstva brz odobrenja veterinarskog inspektora, prijavljivanje veterinarskom inspektoru, bez odlaganja, svake uginule ili obolele svinje, zabrana organizovanja sajmova, izložbi i drugog okupljanja životinja.

,,Vlasnicima je dozvoljeno klanje svinja za sopstvene potrebe, s tim što je u ove svrhe neophodno uzimanje uzorka sa životinje koji se potom besplatno pregleda u kraljevačkom Institutu. Specifične osobine virusa kao i dug period inkubacije bolesti otežavaju posao nadležnih službi. Bolest izaziva virus izuzetne otpornosti u spoljašnjoj sredini. Primera radi; u slučaju klanja zaražene životinje, njeno meso, koje bi pola godine provelo u zamrznutom stanju, nakon stavljanja u upotrebu zadržalo bi sva infektivna svojstva. Psi ili mačke, koji bi bili nahranjeni otpacima zaraženog mesa, bolest bi lako preneli svinjama, čime bi se poništili svi dotadašnji napori u zaustavljanju zaraze. Afrička kuga svinja prenosi se direktnim i indirektnim putem. Direktan način prenosa podrazumeva dovođenje zaražene životinje u zdravo leglo ili životinje koja je u periodu inkubacije kod koje se ne vide klinički znakovi bolesti. Do indirektnog prenosa bolesti dolazi usled upotrebe kontaminirane opreme, prevoznih sredstava, obuće i odeće ljudi, ali i upotrebe pomija, čije ostatke druge životinje lako mogu preneti do zdravih svinja. U početku se bolest manifestuje jako nespecifičnom simptomatologijom koja podrazumeva visoku temperaturu, apatiju, odbijanje hrane i vode, a u nešto kasnijoj fazi javljaju se i nekroze, plavilo i krvarenje po koži, zanošenje zadnjeg dela tela, pobačaj kod krmača… Ako se uzme u obzir da je period inkubacije oko 20 dana, čemu treba dodati još desetak dana (koliko je vlasnicima životinja često potrebno da uoče prve simptome bolesti) od njihovog pojavljivanja, jasno je da se suočavamo sa dugim vremenskim periodom, tokom kojeg bolest može neometano da se širi.,, pojašnjava dr Zoran Debeljak, specijalista u oblasti zaraznih bolesti zaposlen u Veterinarskom specijalističkom institutu „Kraljevo”.

Veterinarski inspektor može da odobri klanje svinja na gazdinstvu za sopstvene potrebe u ugroženom području, na zahtev vlasnika/držaoca svinja, u skladu sa posebnim propisom i pod određenim uslovima. Inače, Zabranjena je i upotreba pomija u ishrani svinja. S.C.

U prilog svemu iznetom objavljujemo i razgovor koji smo obavili krajem godine u VSI Kraljevo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *